Business 7 Iunie 2008 15:12
Ministrii energiei din Uniunea Europeana au disputat astazi modul in care vor deschide pietele de electricitate si gaze naturale, in contextul in care Germania si Franta se opun liberalizarii, sustinute de tari ca Marea Britania si Suedia, ce vor impartirea marilor grupuri energetice, potrivit NewsIn.

"Nu vom accepta o vanzare fortata", a declarat ministrul german al economiei, Michael Glos. "Acest lucru nu ar fi benefic pentru siguranta productiei".

Executivul Uniunii Europene a propus anul trecut impartirea proprietatilor din sectorul de productie al energiei electrice de retelele de transmisie, in incercarea de a ajuta noii participanti din piete si de a determina scaderea preturilor.

Germania si Franta s-au opus unei scindari fortate a companiilor energetice nationale si a propus "o a treia cale", prin care sa permita grupurilor integrate pe verticala sa detina in continuare retelele de transmisie, sub stricta supraveghere a unei agentii de reglementare.

Pozitia celor doua state a slabit saptamana trecuta, cand o a doua companie energetica germana, RWE, a decis sa vanda o retea de transmisie pentru a pune capat unui proces anti-trust. Decizia RWE de a separa reteaua interna de distibutie a gazelor naturale a urmat unei masuri similare, implementate in februarie de E.ON, cea mai mare companie electrica din lume.

"Nu le vom permite sa ia decizii ascunse in Bruxelles, prin care sa ameninte companiile cu amenzi pe motive pe care nu le putem intelege, pentru a le forta sa isi vanda retelele", a spus Glos.

"Proprietarii trebuie sa decida ei insisi ce vor face cu retelele", a adaugat acesta. "In Germania, vrem sa trecem pe energie regenerabila. Pentru aceasta, avem nevoie de investitii majore in retele".

Slovenia, care detine in prezent mandatul de presedintie a Uniunii Europene, a inaintat marti un proiect de compromis pentru a servi ca punct de plecare al discutiilor de vineri din Louxembourg.

Compromisul Sloveniei ar permite companiilor energetice sa pastreze in proprietate atat diviziile de productie cat si cele de distributie, insa sub reglementare mai stricta decat prevedea initial "a treia cale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.