Business 5 Iunie 2008 01:57
Romania ar putea sa aiba mai mult de castigat decat de pierdut din criza financiara internationala, in conditiile in care aceasta ar contribui la temperarea ritmului de crestere a creditarii si la restrangerea deficitului de cont curent, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Isarescu: Romania poate castiga din criza financiara "Sunt tentat sa afirm ca impactul crizei financiare internationale asupra economiei romanesti a fost mai degraba unul pozitiv. In cazul in care riza persista, riscul ar fi sa se tempereze prea mult cresterea economica, insa, din ce am vazut pana acum, nu sunt semne de incetinire", a spus Isarescu, citat de NewsIn, la Forumul Financiar Central si Est-European.

Guvernatorul a precizat ca principalii factori pe care ii urmareste sunt calitatea portofoliului bancilor - care au fost tentate pana in prezent sa dea mai usor credite, avand in vedere excesul de lichiditate - si sustenabilitatea cresterii economice, care a fost stimulata prea mult de majorarea cererii si nu de avansul productivitatii.

Criza financiara la nivel mondial a inceput in august 2007 si a fost generata de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din Statele Unite. Efectul principal al crizei a fost reducerea accesului la lichiditati, ca urmare a lipsei de informatii asupra expunerilor jucatorilor pe active perdante.
Multe banci mari, mai ales din Statele Unite si Europa, au afisat, de altfel, deprecieri masive de active dupa debutul crizei.

In ciuda crizei financiare la nivel mondial si a scumpirii creditului in lei, dupa majorarea cu 2,75 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara a BNR, creditul neguvernamental a continuat sa creasca intr-un ritm sustinut in Romania, cu rate anuale de peste 60% in primele luni ale acestui an, potrivit statisticilor bancii centrale.

Sperante, dar nu optimism, in privinta atingerii tintei de inflatie

Isarescu a spus ca spera ca, in conditiile in care nu apar presiuni suplimentare dinspre cresterea salariilor, inflatia sa se tempereze spre 6% la sfarsitul acestui an si sa reintre in coridorul tintit de BNR pana la finalul lui 2009.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.