Business 5 Iunie 2008 11:08
Pe fondul unei majorari fara precedent a pretului petrolului, autoritatile americane suspecteaza traderii de manipularea preturilor, lansand o serie de anchete, lucru ce nu ar trebui sa opreasca cresterea preturilor la titei, informeaza AFP, potrivit NewsIn.

Agentia americana de reglementare a pietelor de materie prima (CFTC) a anuntat saptamana trecuta ca a lansat o "vasta" ancheta nationala, incepand cu decembrie 2007, legata de manipularea preturilor la petrol.

Obiectivul este de a determina cat de mult afecteaza speculatiile cresterea preturilor la petrol, ce s-au dublat anul acesta.

Agentia suspecteaza companiile petroliere si traderii ca au folosit un sistem de cotatie foarte utilizat de catre serviciul de informatii pentru energie Platts, filiala a grupului McGraw-Hill, pentru a manipula preturile.

In paralel, Congresul SUA a initiat o serie de audieri, convocand patronii marilor grupuri petroliere, insa si oameni de afaceri independenti, precum George Soros, sau asociatii de aparare a intereselor consumatorilor.

Soros a precizat ca speculatiile au contribuit la formarea unei "bule speculative" petroliere.

"Americanii nu au ajuns sa inteleaga de ce barilul s-a scumpit cu 100% intr-un an si cu 42% din decembrie 2007. Vrem sa ne asiguram ca exista transparenta pe pietele petroliere. America este foarte nelinistita", a declarat senatorul Maria Cantwell pentru CNBC.

"Este important de stiut pentru consumatorii, care platesc foarte mult galonul (3,78 litri) de benzina, ca CFTC monitorizeaza piata si ancheteaza posibilele abuzuri", a declarat pentru Wall Street Journal unul dintre membri comisiei de ancheta, Bart Chilton.

Altfel spus, "CFTC nu crede ca este vorba despre o manipulare a pretului la titei", a precizat traderul Ellis Eckland.

Potrivit unui sondaj al Gallup publicat in cotidianul USA Today, 55% dintre americani estimeaza ca situatia lor financiara este mai proasta ca anul trecut, economia devenind principala lor preocupare.

Numerosi analisti si economisti, printre care banca Goldman Sachs, considera ca majorarea preturilor este cauzata de cresterea cererii in tarile emergente si de deprecierea dolarului.

"China va consuma din ce in ce mai mult petrol. Acest lucru este valabil si pentru India", a explicat analistul firmei Alaron Trading, Phil Flynn.

"Exista o productie de 85 milioane de barili pe zi la nivel mondial si o cerere pentru 86,4 milioane de barili pe zi. Pentru ca preturile la petrol sa scada este nevoie ca cererea sa se reduca", a argumentat Flynn.

CFTC a lansat o serie de anchete pe piata de bumbac si cereale, unde preturile au inregistrat nivele record, provocand crize la nivel mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.