In primul trimestru al acestui an economia Romaniei a crescut cu 8,2% fata de perioada similara din 2007, mult peste estimarile analistilor si in ciuda conditiilor, cel putin aparent, neprielnice. Con­form datelor prezentate ieri de Institutul National de Statistica (INS), in primele trei luni ale anului Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la 86,74 miliarde de lei (23,5 miliarde de lei), ritmul de crestere anuntat fiind de aproape patru ori mai mare decat cel al UE27, de 2,4% in aceeasi perioada, conform Euro­stat.

Unii analisti sunt insa circumspecti. „Fie este vorba despre o exagerare a institutului, fie este vorba despre o crestere ciclica, ce coincide cu anii electorali, fiind vorba despre o apreciere determinata de consumul Guvernului pentru a organiza alegerile”, a declarat pentru Gandul Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Citeste si:

INS va prezenta abia joi structura cresterilor pe sectoare economice, de unde va reiesi motivul principal pentru acest rezultat. Majoritatea analistilor se asteptau la o apreciere de „numai” 7,5%, mai ales tinand cont de faptul ca BNR a fortat bancile comerciale sa ridice dobanzile la imprumuturi tocmai pentru a tempera consumul, motorul principal al economiei, si a reduce astfel inflatia.