Situatia a fost agravata si de comportamentul investitorilor straini, care au cumparat, in intervalul ianuarie- aprilie, actiuni de circa 920 de milioane lei, valoare de aproape trei ori mai redusa comparativ cu cea din primele patru luni ale anului anterior. La inceputul lui 2007, achizitiile au insumat peste 2,4 miliarde lei, conform datelor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, arbitrul pietei de capital autohtone. Cei mai multi investitori de pe Bursa de la Bucuresti sunt britanici. In 2008, acestia au cumparat titluri ce reprezinta 17% din totalul achizitiilor efectuate de straini la BVB.

Asteapta momentele prielnice
Faptul ca investitorii cumpara mai putin nu inseamna ca numarul acestora este in scadere. Unii dintre ei asteapta pur si simplu momente mai bune pentru a cumpara sau a vinde.

„Exista o tendinta generala, mai lenta, de crestere a numarului de investitori indiferent de evolutia Bursei, ca urmare a popularizarii investitiilor financiare si a scaderii randamentelor plasamentelor cu venit fix“, ne-a declarat Razvan Pasol, directorul general al firmei de brokeraj SSIF Intercapital Invest.

El spune ca se face o greseala frecventa in media romaneasca si nu numai. Este confundat deseori numarul celor care cumpara la un moment dat actiuni la BVB cu numarul total de investitori la momentul respectiv. In multe prezentari despre piata de capital autohtona se spune ca in tara noastra nu pot fi mai mult de 10.000 de investitori. Pasol arata intr-o analiza ca, daca in aprilie 2008 au fost 7.943 de cumparatori de actiuni la BVB, nu inseamna ca acesta este numarul total de investitori din Romania, deoarece nu toti investitorii cumpara actiuni in fiecare luna“.

Astfel, unii investitori cumpara pe termen mai lung, iar altii pe termene mai scurte, dar nu vand chiar in fiecare luna. Exista si situatia in care unii investitori au vandut toate actiunile pe care le aveau si acum asteapta momentul optim de cumparare.