Potrivit unui sondaj de opinie, faptul ca Rusia ocupa locul doi in lume in ceea ce priveste numarul miliardarilor trezeste in randul rusilor fie sentimente de neliniste, fie de rusine, fie de revolta.

Daca in 2002 dupa numarul miliardarilor Rusia impartea locul 9 cu Spania iar dupa un an devenise a treia dupa SUA si Germania, astazi ocupa locul doi in topul revistei americane Forbes. Printre rusii din acest top sunt doar persoane cunoscute: Abramovici, Fridman, Lisin, Deripaska, Vekselben. Cu putin efort, arata presa rusa, Rusia va atinge o alta performanta in lista Forbes - dinastiile miliardarilor autohtoni.

Cu alte cuvinte, se estimeaza ca in prezent exista o asa-numita pepiniera a oligarhilor. Fiica cea mare a lui Boris Berezovski, Elizaveta, absolventa a Universitatii Cambridge, a debutat ca pictorita si a fost retinuta la Sankt Petersburg cu cocaina in buzunar. A fost curtata de regele aluminiului, Oleg Deripaska, care s-a casatorit insa cu Polina, fiica lui Valentin Iumantev, fost consilier al presedintelui Boris Eltin. Cea de-a doua fiica, Ekaterina, a absolvit acelasi Cambridge, a fost membra a consiliului de directori ai companiei Logo VAZ (vanzarea autoturismelor Lada) si canalului tv ORT si s-a maritat apoi cu fondatorul companiei de internet City-Line, Egor Tuppe. Acum petrece peste hotare mult timp. Copiii lui Berezovski din cea de-a doua casatorie, Artiom si Nastea, traiesc in Israel iar cei mai mici, Arina si Gleb, stau cu tatal lor la Londra.

Copiii fondatorilor companiei Gazprom, Rem Viahirev si Viktor Cernomardin, si-au urmat parintii si lucreaza in sistemul monopolist din domeniul gazelor naturale, la filiale ale companiei mama. Vladimir Potanin, magnat in producerea nichelului, are trei copii si declara ca doreste sa le ofere posibilitatea de a se orienta singuri, ca deasupra lor "sa nu atarne businessul meu ca o sabie a lui Damocles".

La inceputul anului 2004 fiul lui Aleksander Smolenski (domeniul bancar), Nikolai, a devenit presedintele consiliului de directori ai bancii "L OVK". Dupa vanzarea bancii grupului Interros o parte din bani (circa 2,9 miliarde de dolari) a trecut catre Nikolai, care a cumparat compania TVR, producatorul britanic de automobile sport.

Banii lui Ralif Safin, investiti in promovarea imaginii fiicei sale, Alsu, i-au asigurat o cariera de cantareata. Baiatul lui, Marat, este proprietar a patru fabrici de zahar si al unei fabrici de bomboane in Republica Moldova. Alaturi de unchiul sau, Rinat, el mai dispune de imobiliare de elita in Letonia si un centru de afaceri la Riga. Si lista poate continua.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.