Business 3 Iunie 2008 12:10
Banca Centrala Europeana (BCE)a implinit duminica zece ani de la infiintare, perioada in care zona euro s-a extins de la 11 la 15 state membre, care folosesc moneda unica.
Euro, moneda unica europeana, a fost lansata in ianuarie 1999, la scurt timp de la infiintarea BCE, pe 1 iunie 1998. Astfel, BCE si sistemul de banci centrale europene in ansamblu, care include si bancile centrale din toate statele Uniunii Europene, au primit sarcina de a mentine stabilitatea preturilor si de a asigura credibilitatea monedei unice.

In mai 1998, Consiliul European a luat decizia de infiintare a zonei euro - formata, la acea vreme, din 11 state membre - avand la baza Tratatul de la Maastricht, prin care era stabilit cadrul pentru formarea sistemului de banci centrale europene, potrivit NewsIn.

Unul dintre principalele merite ale Tratatului de la Maastricht este ca a prevazut politica monetara la un nivel international, care o protejeaza de orice presiuni, inclusiv ale puterii politice, asigurand independenta BCE si dreptul exclusiv al institutiei de a autoriza emisiunea de bancnote.

Publicitate pe acest site
Principalele decizii de politica monetara ale BCE sunt luate de Consiliul de Guvernare, format don cei sase membri ai boardului executiv al institutiei si din guvernatorii bancilor centrale din zona euro.

Consiliul de Guvernare al BCE a definit stabilitatea preturilor printr-o rata anuala a inflatiei care sa nu depaseasca 2%, reper si pentru tinta de inflatie in zona euro pe termen mediu.

"Timp de aproape zece ani, am reusit, in mare, sa asiguram stabilitatea preturilor, desi preturile marfurilor - pe care politica monetara nu le poatre influenta in mod direct - au crescut la nivel global", a spus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, intr-o declaratie publicata pe pagina electronica a bancii.

Totusi, BCE se confrunta in prezent cu o accentuare puternica a inflatiei in zona euro, ce a ajuns la o rata anuala de 3,6% in mai, nivel mult peste cel tintit.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.