Business 2 Iunie 2008 03:56
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 6,5-7,8% in primul trimestru al acestui an, estimeaza analistii, cei mai multi mizand pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasari mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile raman motorul dezvoltarii, conform NewsIn.

"Nu numai constructiile au avut o evolutie foarte buna. Impozitele nete pe produs au avansat cu aproximativ 80%, ca valoare nominala, in primele trei luni din 2008 fata de primul trimestru din 2007", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).

El considera ca PIB-ul Romaniei ar fi putut creste chiar cu 8%, daca luna martie s-ar fi dovedit la fel de buna ca primele doua ale anului pentru industria prelucratoare. Altfel, Anghel estimeaza cresterea economica in intervalul ianuarie-martie la 7,5-7,8%.

"Industria prelucratoare, care a mers foarte bine in primele doua luni, a avut parte de o luna martie mai putin fasta, posibil si din cauza grevei de la Dacia", a adaugat Anghel.

Potrivit analistilor, constructiile au afisat in continuare cel mai rapid ritm de crestere, de peste 30%, pe care ar putea sa-l mentina pana la sfarsitul anului, desi nu este exclusa o incetinire, in cazul cresterii puternice a costurilor de finantare, insa nu una semnificativa.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca economia Romaniei a evoluat, in primele trei luni din 2008, similar trimestrelor anterioare, dar vede o contributie foarte mare din impozitele nete pe produs, care in ianuarie-martie 2007 au fost la un nivel foarte redus.

"Ne asteptam la o crestere cu aproximativ 7,5% a economiei romanesti in primul trimestru fata de perioada similara a anului trecut", a spus el.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, estimeaza ca PIB-ul a avansat, in primul trimestru, cu aproximativ 7,4%.

Analistul Credit Europe Bank (CEB), Georgiana Constantinescu, si-a revizuit in crestere estimarea pentru avansul PIB in primul trimestru, de la 5,8% la 7,5%.

"Vedem o crestere peste 32% pe constructii, dar si pe servicii evolutia a fost buna. Pe industrie am vazut o contributie pozitiva, desi ritmul de crestere este in continuare destul de redus", a declarat Constantinescu.

In primul trimestru al acestui an, productia industriala a crescut cu 5,4% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Pe partea de cerere, Constantinescu vede o usoara incetinire a ritmului de crestere pe consum, ceea ce reprezinta un factor pozitiv, in conditiile in care "avansul ar trebui alimentat mai mult de productie si investitii".

Economistul sef al Alpha Bank, Ella Kallai, vede o crestere economica de 7,4% in primele trei luni.

Un alt factor pozitiv pentru cresterea economiei romanesti il constituie reducerea contributiei negative a exporturilor nete.

Astfel, deprecierea leului de la inceputul anului pana in prezent a determinat o temperare a cresterii deficitului balantei comerciale, avansul exporturilor fiind mai rapid decat cel al importurilor.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.