Business 30 Mai 2008 02:08
Cererea de cereale si carne ar putea accelera majorarea preturilor la alimente si ar putea duce la cresterea nivelului de saracie din tarile emergente, este concluzia unui studiu OCDE.

In urmatoarea decada, vom plati cu pana la 80% mai mult pentru alimente, din cauza cresterii recoltei de cereale destinata producerii de biocombustibil si a cererii la cereale, se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si al Organizat iei pentru Alimente si Agricultura din cadrul ONU, citat de Reuters. Preturile la alimente vor cunoaste, in urmatorii zece ani, cresteri cuprinse intre 20 si 80% fata de perioada 1998-2007.

Tendinta de majorare a preturilor la principalele alimente este sustinuta si de o crestere rapida a cererii de cereale si carne, precum si cresterea populatiei pe plan mondial. Intr-un sfert de secol, se va consuma cu pana la 85% mai multa carne, la un pret cu circa o cincime mai mare, si cu pana la 50% mai multe cereale, pentru care vom plati cu circa 60% mai mult, comparativ cu perioada 1998-2007. Zaharul nu face exceptie, majorandu-si pretul in urmatorii ani cu circa 40%, in timp ce untul, oleaginoasele si uleiurile vegetale vor inregistra cresteri de pret cuprinse intre 60 si 80%.

Studiul publicat de cele doua organizatii vine pe fundalul mai multor revolte declansate de lipsa alimentelor in tarile din Africa, Asia si Caraibe si anticipeaza summitul de la Roma de saptamana viitoare, care va pune in discutie masurile ce trebuie luate pentru a preintampina o criza acuta de alimente in zonele sarace ale globului. Majorarea pretului la alimente va infometa alte milioane de oameni aflati in zone defavorizate economic si va duce la cresterea inflatiei.

Bogatii lumii vor avea de castigat
Din cresterea accelerata a pretului la alimente vor avea de castigat tarile dezvoltate sau cele in curs de dezvoltare, mari exportatoare de cereale, si va lovi insa, in plin, in tarile sarace sau in cele in curs de dezvoltare, in special zonele urbane sarace, care nu sunt prezente pe piata alimentelor decat ca importatoare. Daca americanii, britanicii sau japonezii cheltuie pe mancare sub 20% din venituri, locuitorii tarilor sarace ajung sa aloce consumului de alimente circa 60% din totalul veniturilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.