Business 29 Mai 2008 14:56
Primul panou cu inscriptia "Tinutul Secuiesc" - din seria celor opt pe care autoritatile din Covasna intentioneaza sa monteze - a fost inaugurat, joi, in comuna Aita Mare, in apropiere de granita cu judetul Brasov, de catre presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos.

Panoul inscriptionat "Tinutul Secuiesc" in limbile maghiara, romana si engleza a fost inaugurat in prezenta a cateva zeci de persoane, a deputatului UDMR Marton Arpad si a candidatului UDMR la Consiliul Judetean, Tamas Sandor, transmite corespondentul NewsIn. La festivitate au participat tineri imbracati in costume populare secuiesti, care au fluturat steaguri ale judetului Covasna, iar organizatorii au impartit colaci secuiesti.

"Am amplasat acest panou dupa cum am promis si anul trecut, cand ilegal a fost demontat panoul de la Chinchis. Am ajuns la concluzia ca poate a fost gresit interpretata actiunea de atunci si ar trebui sa fim mai convingatori in a demonstra ca Tinutul secuiesc exista, este zona pitoreasca, deosebita si merita sa facem reclama pentru acest tinut secuiesc. Mesajul este simplu, este un panou frumos, cu o poarta secuiasca si un peisaj pitoresc, suntem mandri ca traim in aceasta zona si o promovam", a declarat Demeter Janos.

Conducerea judetului a conceput doua modele de panouri publicitare de acest fel, unele mai mari si altele mai mici, in functie de drumul pe care sunt amplasate, national sau judetean.

Panoul amplasat joi se afla la marginea unui teren privat spre unul public, fiind pus la dispozitia Consiliului Judetean de Consiliul local din Aita Mare. Demeter Janos si-a exprimat speranta ca, de aceasta data, nicio institutie nu va mai gasi vreo neregula legata de amplasarea acestui panou.

Anul trecut, primul panou cu “Tinutul Secuiesc” scris in limbile romana, maghiara si engleza a fost amplasat pe DN11, la Chichis, fiind inaugurat in prezenta liderului UDMR, Marko Bela si a altor politicieni UDMR. Mai multi politicieni romani si reprezentanti ai societatii civile romanesti au protestat la acea vreme fata de acest gest, acuzand ca panoul ar avea scopul de a marca granitele asa-zisului Tinut Secuiesc. Panoul a fost insa indepartat la scurt timp, de Societatea de Drumuri Nationale, pe motiv ca nu respecta autorizatia de constructie, fiind prea aproape de drum.

La inceputul acestui an, presedintele CJ Covasna, Demeter Janos, a identificat mai multe locatii unde intentioneaza sa amplaseze panouri cu Tinutul Secuiesc. Este vorba despre locatii intre Bicfalau si Dobarlau, la Chichis - pe DN 11, Dobolii de Jos, Araci, Haghig, Aita Mare si in zona Augustin (pe teritoriul Covasnei), precum si la Oituz. In total este vorba despre opt locatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.