In Romania, problema scumpirilor de la pompa nu este legata de politica fiscala a statului, ci de comportamentul companiilor petroliere de pe piata

Aceasta este concluzia ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian. „Avand in vedere nivelul redus al taxelor din Romania, nu consider ca o scadere a nivelului de accizare ar duce la reducerea preturilor carburantilor la pompa.

Cred ca, pentru piata interna de produse petroliere, o parte a solutiei este legata si de inceperea de catre Consiliul Concurentei a unei investigatii in legatura cu nivelul competitiei", a afirmat Vosganian.

Reactia ministrului roman al finantelor vine dupa ce presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sugerat, recent, luarea unei decizii comune la nivelul Uniunii Europene (UE) privind plafonarea taxelor aplicate carburantilor, pentru a limita efectele cotatiilor-record ale petrolului asupra preturilor la pompa.

Comisia Europeana a respins, la randul ei, aceasta propunere, considerand ca modificarea fiscalitatii pentru a combate cresterea pretului petrolului ar da „un semnal gresit" producatorilor de petrol. Comisarul european pentru politici monetare si economice, Joaquin Almunia, a afirmat ca ministrii de finante europeni au decis sa-si mentina pozitia si au anuntat ca nu vor reduce taxele pe combustibili