"Noul proiect pentru distributia de gaze naturale South Stream, care ocoleste Romania si trece prin Rusia, Bulgaria, Serbia, ridica riscuri pentru siguranta energetica a tarii, care ar trebui contracarate", considera autorii studiului, dirijat de compania de consultanta Arthur D. Little si finantat de International Finance Corporation (IFC).

"Masurile luate in acest sens de guvernul roman pot stabili finantarea, inclusiv din bugetul de stat, a proiectului Nabucco si a celui care leaga Constanta de Trieste si la care participa mai multe companii occidentale", se mai spune in studiu.
Recomandarea autorilor vine in conditiile in care, potrivit estimarilor autoritatii in domeniu, Romania va ajunge sa importe, pana in 2015, peste 64% din necesarul de gaze naturale. Pe de alta parte insa, Romania are resurse suficiente de carbune, care este materia prima cel mai mult folosita pentru generarea de electricitate, mai noteaza specialistii.
La nivelul anului 2006, 39% din electricitatea generata in Romania folosea carbunele, 32% era produsa in hidrocentrale, 17% prin utilizarea gazelor naturale, 9% cu ajutorul energiei nucleare si 3% prin utilizarea tehnologiilor pe baza de petrol.

Dezvoltarea Nabucco, gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care ar trebui sa lege campurile de gaz de la Marea Caspica de Uniunea Europeana, ocolind Rusia, este considerat esential de UE.
Consortiul insarcinat sa construiasca gazoductul nu reuseste,insa, sa demareze proiectul din lipsa de investitori, care se indoiesc ca europenii vor gasi cei 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an necesari functionarii sale.

Constructia gazoductului european ce ar urma sa tranziteze si Romania este programata sa inceapa in 2010. Din consortiu fac parte grupul german RWE, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).
Proiectul este promovat de catre Comisia Europeana in incercarea de a reduce dependenta UE de importurile de gaz din Rusia, mai ales dupa criza gazelor dintre Rusia si Ucraina, din ianuarie 2006. Costurile gazoductului sunt in prezent estimate la 5 miliarde euro.
Compania integrata de electricitate ar trebui sa aiba actionariat privat si operatiuni separate de generare si distributie

Formarea unei singure companii de electricitate in Romania, din activele ramase in proprietatea statului, posibilitate care este dezbatuta in prezent, aduce pentru stat oportunitatea de a crea o companie mare si competitiva, care sa livreze energie si pentru alte state si sa controleze companii mai mici de electricitate peste hotare, se mai arata in studiu. Autorii acestuia citeaza, in acest sens, exemplul companiei spaniole Endesa si pe cel al grupului german E.On.

In acest sens, posibile solutii ar fi: actionariatul privat al companiei-gigant, separarea operatiunilor de generare, distributie si comercializare si existenta unui arbitru al pietei, indica autorii studiului.
Strategia energetica a Romaniei, aprobata la inceputul lunii septembrie, prevede infiintarea unei companii energetice nationale, care sa cuprinda producatori de energie si societatile de distributie ramase in proprietatea statului.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, si premierul Tariceanu au declarat ca formarea noii societati se va realiza in acord cu legislatia care prevede separarea activitatilor de productie, transport si distributie a energiei, dar care permite insa detinerea tuturor activelor in aceeasi societate.
Ministrul precizase ca din aceasta companie nu vor face parte societatile de transport, care au rolul de a regla functionarea sistemului.

Studiul a fost finantat de IFC si de guvernul Spaniei, iar guvernul Romaniei, care nu a contribuit financiar, a pus la dispozitie o echipa de experti de la Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Grupul de Economie Aplicata (GEA) a fost de asemenea implicat in proiect. Datele au fost culese atat pe baza statisticilor prezentate de Eurostat, Banca Mondiala, Institutul National de Statistica (INS) si GEA, cat si prin realizarea de interviuri si focus-grupuri cu reprezentanti ai fiecarui sector analizat.