Dobinzile la depozite au scazut prea mult, intr-un timp prea scurt si nu este exclusa o revenire a cresterilor in perioada urmatoare, desi tendinta generala este de reducere, a declarat ieri presedintele HVB Bank Romania, Dan Pascariu.

"Daca dobinzile ajung la un nivel real negativ, bancile trebuie sa opereze majorari ale acestora pentru a nu afecta depozitele. Vom face o analiza si vom vedea daca depozitele scad in termeni absoluti", a spus Pascariu. In opinia sa, procesul de reducere a dobinzilor ar fi trebuit pregatit pentru o perioada mai lunga de timp, intrucit a avut loc concomitent cu liberalizarea pietei valutare, cu reforma fiscala, cu majorarea salariilor in sectorul bugetar si cu liberalizarea contului de capital. "Anul 2005 va fi un an atipic, in care au avut loc o serie de modificari majore din punct de vedere economic, dar si politic", a adaugat Pascariu.

Acesta a precizat ca scaderea dramatica a dobinzilor va afecta doar anumite unitati bancare, mai ales pe cele care sint dependente de lei si nu s-au pregatit pentru aceasta evolutie. "Sint convins ca o banca in Romania trebuie sa acorde credite in moneda nationala, dar daca clientii o cer si este rational din punct de vedere economic, atunci bancile acorda mai multe credite in valuta", a explicat Pascariu. In ceea ce priveste liberalizarea contului de capital, oficialul HVB a aratat ca socul intrarilor masive de capital s-a aplatizat.

"Simtim ca au intrat fluxuri masive de capital inca de la sfirsitul anului trecut, asa ca nu ne mai asteptam la efecte negative ale acestora", a spus Pascariu. In opinia sa, aceste intrari vor echilibra piata, deoarece exista o supraoferta de lei.

Scaderea dobinzilor va crea, potrivit lui Pascariu, o crestere a competitivitatii pe piata bancara. "Bancile sint obligate sa caute alte surse de cistig, prin reducerea costurilor. In plus, privatizarea BCR si CEC va creste si mai mult competitia pentru ca s-ar putea sa apara doi noi competitori", a mai aratat Pascariu. El a apreciat ca institutiile de credit trebuie sa se consolideze pentru a rezista pe piata. In opinia lui Pascariu, cota de piata a primilor cinci jucatori va creste, in urmatorii sapte ani, de la 60% la 80%. "In aceste conditii, este inevitabil un proces de consolidare, celorlalte banci raminindu-le un segment prea mic din piata", a conchis presedintele HVB Bank Romania.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.