Business 24 Mai 2008 02:14
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si-a continuat atacurile recente la adresa Petrom, declarand ca cea mai mare companie din Romania si-ar permite sa ieftineasca toti carburantii cu pana la 10% fara a-i afecta profitul.

"Preturile Petrom ar putea fi sensibil mai mici, ceea ce ar face ca Petrom sa nu mai aiba profituri record, la fel ca in trimestrul intai, si nu ar afecta compania. Daca Petrom ar avea o strategie mai prudenta si celelalte companii ar avea preturi mai mici", a declarat el.

In primele trei luni ale anului Petrom a obtinut un profit de aproape 265 de milioane de euro, in crestere cu 156% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce afacerile celei mai mari companii din Romania au crescut cu 35%, atingand un nivel de 1,01 miliarde de euro.

Vosganian a declarat joi ca Petrom sfideaza consumatorul roman, adaugand ca preturile la combustibili sunt mai mari la noi decat in state care nu au deloc rezerve petroliere si care sunt nevoite sa importe de la mii de kilometri departare din Golful Persic. De la inceputul acestui an Petrom a scumpit de noua ori pretul carburantilor.

In acelasi timp insa, ministrul recunoaste ca este o piata libera, in care fiecare companie isi stabileste pretul cum vrea, insa a readus in discutie faptul ca redeventele (taxa de exploatare a zacamintelor naturale pe care companie le plateste statului) si accizele din Romania sunt mai mici decat in alte state in timp ce pretul benzinei, de exemplu, se apropie de nivelul tarilor din Vest.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.