Business 24 Mai 2008 13:36
Romania avea o noua centrala nucleara peste cel putin 15 ani, iar reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi gata pana in 2015, sustine ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Potrivit oficialului, Executivul a alocat fondurile necesare pentru studiul de fezabilitate al celei de-a doua centrale nucleare, care va avea intre 2 si 4 reactoare si va fi construita dupa anul 2020.
Compania franceza Areva va fi cel mai probabil firma care va construi cea de-a doua centrala atomonucleara din Romania. Aceasta va fi amplasata in Transilvania, in preajma raurilor Mures, Somes sau Olt. Oficialii romani spun ca viitoarea centrala nucleara va asigura, alaturi de cea de la Cernavoda (care acopera 18%), 35% din necesarul de energie electrica al Romaniei.

Proiectul construirii unei centrale in Transilvania dateaza din anii '80, cand se vorbea de amplasarea ei in zona Fagaras. Specialistii afirma ca aceasta regiune este in continuare preferabila din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.
Cu 65 de mii de angajati, Areva este cel mai important constructor de centrale nucleare din lume. La capitolul posesiei de reactoare nucleare, Franta este pe locul 2 in lume, cu 59 de unitati, in timp ce pe primul loc se afla SUA, cu 104 reactoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.