Avantajele acestui sistem sint de ambele parti: datornicii pot beneficia de dobinzi mai mici, iar bancile de o avalansa de clienti. Astfel, bancile au inceput sa ofere imprumuturi pentru acoperirea acestor datorii cu o dobinda de numai 12- 14%, fata de 22% pe an, cit este cea perceputa de Fisc. Creditul se acorda doar pentru plata datoriilor la bugetul consolidat. Banca ofera consultanta gratuita la intocmirea documentatiei de creditare, volumul imprumutului stabilindu-se in functie de valoarea obligatiilor si posibilitatile de rambursare. Potentialii solicitanti ai unui asemenea credit sint aproximativ 50.000, adica firmele care au datorii la bugetul statului.

In timp ce Fiscul impune firmelor o dobinda de 22% pe an pentru datoriile la stat, bancile au inceput sa ofere imprumuturi pentru acoperirea acestor datorii cu o dobinda de numai 12-14%.

In plina campanie a Ministerului Finantelor de executare silita a firmelor cu datorii la bugetul de stat, bancile comerciale s-au adaptat pietei si au scos un nou produs: creditele pentru plata obligatiilor bugetare.

Coada la imprumuturi

Aproape toate bancile mari au emis acest nou tip de imprumut, iar reprezentantii firmelor cu datorii s-au inghesuit sa le contracteze, pen-tru a scapa de datoria la Fisc. In conditii avantajoase pentru toata lumea. "Dupa ce solicitantul depune o cerere la banca, aceasta solicita la Fisc situatia obligatiilor firmei, iar pe baza ei acorda un imprumut in suma egala cu datoriile la bugetul statului. Banca se asigura, astfel, ca firma a scapat de grija datoriei la stat si se poate ocupa numai de cea catre banca", spune Lucian Voinescu, seful Fiscului brasovean.

Dobinda bancara e deductibila

Luind imprumut de la banca, datornicii la stat scapa mai ieftin de returnarea banilor. "Dobinda perceputa de Fisc pentru datoriile firmelor este de 22% pe an, iar la banci in medie de 14% pe an, iar daca suma imprumutata este mare, poate ajunge la 12%. Firma poate trece pe costuri dobinda platita la stat, in timp de dobinda platita la stat nu este deductibila. Mai mult decit atit, daca are datoriile platite la stat poate participa la licitatii si scapa de la a-si vedea numele pe lista neagra a firmelor, ceea ce nu da o imagine prea buna afacerii in relatiile cu partenerii", mai spune Voinescu.

Criterii pentru credite

Solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite criterii, bancile impunind mai multe conditii. Creditul pentru achitarea obligatiilor bugetare se acorda doar pentru achitarea obligatiilor la bugetul consolidat, pe o perioada de maximum 5 ani, fara perioada de gratie. Imprumutul se acorda numai in lei. Banca ofera consultanta gratuita la intocmirea documentatiei de creditare, volumul imprumutului stabilindu-se in functie de valoarea totala a obligatiilor restante si posibilitatile de rambursare. Scadenta poate fi lunara sau trimestriala, fara a fi depasita perioada maxima de creditare si in functie de capacitatea de rambursare rezultata.

Solicitantii nu trebuie sa fie in faliment sau in desfasurarea procedurii de executare silita. In cazul societatilor pe actiuni, se va solicita si inscrierea la registrul comertului si avansarea spre publicare in Monitorul Oficial Partea a IV-a a hotaririi adunarii generale de contractare a imprumutului. Se accepta drept gaj: garantiile reale imobiliare, privilegiul sau ipoteca, garantiile reale mobiliare, depozitul bancar, certificate de depozit, certificate de depozit cu discount, titluri la ordin si titluri nominative la actiuni, cesiune de creanta, echipamente, instalatii etc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.