Noile bancnote si monede vor intra in circulatie incepind cu 1 iulie si vor circula in paralel cu banii actuali pina la 31 decembrie 2006. Bancnotele noi si cele vechi seamana destul de bine, deoarece pe acestea apar aceleasi figuri de personalitati, existind riscul de producere a confuziilor. Leul nou a fost construit dupa dimensiunea euro, mai lat decit actualele bancnote. Dupa mai bine de 14 ani, vom lua iarasi in calcul subdiviziunea leului – banul.

Leul romanesc, nou, tare si intr-o noua prezentare, a umplut ieri pina la refuz Sala "Mitrita Constantinescu" a Bancii Nationale a Romaniei. Monedele metalice si bancnota de 500 de lei constituie surprizele noii emisiuni monetare. Mugur Isarescu a dezvaluit secretele leilor noi.

Suspansul privind noile bancnote si monede, care vor intra in circulatie si in portofele de la 1 iulie 2005 a luat sfirsit. Premiera de la BNR, cu Mugur Isarescu in rolul principal, a facut sala plina. Noile bancnote, croite pe dimensiunile euro, "surprind" prin asemanarea cu actualele bancnote. In context, monedele metalice apar ca noutate absoluta, la fel si bancnota de 500 de lei, cu valoarea nominala cea mai mare. Bancnotele noi, ale leului denominat, prezinta aceleasi portrete aflate pe actualii bani si, in linii generale, fondul color folosit in prezent, cu exceptia hirtiei de 500 de lei, care va prezenta portretul lui Mihai Eminescu.

"Am avut in vedere pastrarea actualei structuri de cupiuri. Pentru a evita confuziile, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa foloseasca aceleasi portrete si aproximativ acelasi fond color", a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Leul nou marcheaza despartirea de o perioada nefericita, de inflatie", a spus Isarescu. Guvernatorul BNR a urat leului nou "sa fie tare, voinic si sa ne duca cu bine in zona euro".

Doua piini la leu

Potrivit lui Isarescu, decizia de introducere a unei bancnote cu valoarea de un leu a avut in vedere puterea de cumparare din Romania comparativ cu cea din tarile Uniunii Europene. "Noi pastram leul ca bancnota. Cu un leu se cumpara aproximativ doua piini, iar in UE acestea costa cinci euro, respectiv cea mai mica bancnota din spatiul comunitar", a spus guvernatorul BNR. Bancnotele sint de dimensiuni euro, ceea ce va scadea costurile pentru adaptarea bancomatelor in momentul trecerii Romaniei la moneda unica europeana.

Bancnota de un leu va avea pe avers portretul lui Nicolae Iorga, iar pe revers Catedrala Episcopala a Argesului. Dimensiunea va fi identica cu cea a bancnotei de cinci euro.

George Enescu va figura pe bancnota de cinci lei, iar fondul color este lila-violet, asemanator cu actuala cupiura de 50.000 de lei. Pe revers este prezentat Ateneul Roman. Cupiura de zece lei, echivalenta sumei de 100.000 de lei vechi, pastreaza portretul lui Nicolae Grigorescu.

Bancnotele noi de 50 de lei si 100 de lei (echivalentul a 500.000 de lei, respectiv 1.000.000 de lei vechi) vor prezenta, in continuare, imaginea lui Aurel Vlaicu, respectiv pe cea a lui Ion Luca Caragiale. Acestea au elemente de siguranta, destinate publicului, mai numeroase decit in cazul cupiurilor cu valoare mai mica. Este vorba despre filigran, fereastra transparenta fata/verso, cerneala care isi schimba culoarea in functie de iluminare, iar cupiura de 100 de lei are si o imagine latenta.

O bancnota cit 140 de euro

Pentru noua bancnota, care nu are corespondent in actuala structura de cupiuri - 500 de lei noi -, Consiliul de Administratie al BNR a decis tiparirea portretului poetului Mihai Eminescu. Ea valoreaza circa 140 de euro la cursul de azi sau aproximativ 200 de dolari. Pe revers se gaseste un numar din ziarul "Timpul", cladirea Bibliotecii Universitare din Iasi si un tei. Printre elementele de siguranta figureaza o fereastra transparenta in forma de clepsidra, filigran, banda aurie si element de siguranta de suprapunere fata/verso.

Maruntis valoros

In ceea ce priveste monedele metalice, Isarescu a anuntat ca s-a renuntat la aliajele slabe, respectiv aluminiu. De asemenea, BNR a decis ca dimensiunile sa fie direct proportionale cu valoarea monedelor. Noul ban va fi realizat din otel placat cu alama, va avea cant neted si culoare galbena. Moneda de cinci bani este din otel placat cu cupru, cant zimtat si culoarea rosie. Moneda de zece bani este tot din otel, placat cu nichel, va avea trei grupuri de zimti pe cant si culoarea alba. Cea mai mare moneda va fi de 50 de bani si va fi realizata din alama, avind o culoare galben deschis. Isarescu a aratat ca noile monede sint apropiate, ca dimensiune, de subdiviziunile euro, insa nu sint identice, pentru a nu putea fi folosite la automatele din tarile Uniunii Europene.

Greu de imitat

Noile bancnote sint foarte greu, daca nu imposibil de contrafacut. Aceasta pentru ca elementele de siguranta inglobeaza cele mai recente descoperiri in domeniu: ferestre transparente, filigran, fir de siguranta, imprimare in relief, microperforatii, dar si cerneala care-si schimba culoarea in functie de unghiul din care sint privite bancnotele. Noile bancnote mai au si alte caracteristici contra falsificarii, care nu sint destinate publicului si sint cunoscute doar anumitor persoane autorizate din Banca Nationala. In plus, ele sint tiparite pe suport de polimer, iar experienta de pina acum arata ca incercarile de contrafacere a acestui material esueaza lamentabil.

Actualele insemne monetare vor iesi treptat, in mod natural, din cotidian. Potrivit legii denominarii, incepind cu sfirsitul anului viitor, actualele bancnote si monede ies din circulatie. Cei care vor ramine cu leii vechi dupa 1 ianuarie 2007 nu trebuie insa sa-si faca probleme. Ei le vor putea preschimba la sucursalele Bancii Nationale si la institutii de credit care vor fi autorizate prin ordin al guvernatorului. Mugur Isarescu s-a aratat convins ca Parlamentul va aproba propunerea BNR ca preschimbarea vechilor monede, dupa pierderea puterii circulatorii din 31 decembrie 2006, sa se faca pe termen nelimitat.

Moneda nationala s-a intarit ieri fata de euro

Ieri, cind leii noi s-au aratat la fata, moneda nationala a Romaniei s-a apreciat pe piata valutara interbancara. BNR a comunicat un curs mediu valabil pentru astazi de 36.211 lei vechi pentru un euro sau 3,6211 lei noi. Leul s-a intarit cu 284 de unitati, comparativ cu sedinta de licitatie desfasurata miercuri.

Prezentarea in premiera a caracteristicilor noilor insemne monetare vin dupa un alt moment considerat extrem de important pentru economia romaneasca: liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele bancare in lei. Evolutia cursului de schimb din ultima perioada nu a confirmat, pina in prezent, temerile legate de acest pas de liberalizare a contului de capital. In schimb, ultimele sedinte de licitatie de pe piata interbancara arata o variatie destul de pronuntata a cursului de schimb.

Cea de-a treia provocare careia BNR urmeaza sa-i faca fata in acest an este trecerea la un nou regim de politica monetara, numit tintirea inflatiei. BNR doreste tintirea inflatiei pentru a consolida asteptarile cetatenilor si firmelor privind scaderea acesteia, in perspectiva admiterii in Uniunea Europeana. Un factor important in acest sens este si procesul denominarii monedei nationale. Ungaria, Polonia, Cehia au adoptat regimul tintirii inflatiei in deceniul trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.