Business 22 Mai 2008 01:53
Ministrul le tot atrage atentia petrolistilor sa scada preturile la carburanti, desi nu poate, efectiv, sa faca nimic in acest sens

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si-a continuat tirada indreptata impotriva companiilor petroliere legata de preturile mari pe care le practica, spunand ca se asteapta ca petrolistii sa inteleaga ca nu mai pot practica actualele niveluri de pret in conditiile in care Romania are, totusi, resurse petroliere. „Eu cred ca Petrom isi va da foarte bine seama ca nu poate continua la nesfarsit cu aceasta strategie de campanie exclusiva, in conditiile in care administreaza intreaga resursa de petrol a tarii. Eu cred ca va intelege acest lucru. Eu le-am lansat un mesaj si sper sa inteleaga pana la urma faptul ca avem petrol care trebuie sa ne asigure o anumita securitate energetica, iar la nivel international sper ca se va cauta printr-o solutie a dialogului o formula care sa evite astfel de socuri pentru economia mondiala“, a afirmat Vosganian la Pitesti.

Declaratiile ministrului sunt facute doar pentru „a da bine“ in fata electoratului, avand in vedere ca, practic, statul nu poate interveni in politica de preturi a companiilor in conditiile unei piete libere. In actionariatul Petrom statul roman este minoritar, iar la redeventele (taxe percepute pe extractia resurselor) platite de Petrom nu se poate umbla pentru ca sunt fixate, prin contractul de privatizare, la acelasi nivel pana in 2014. Singura modalitate de interventie a statului ar fi prin intermediul Consiliului Concurentei care, daca ar avea suspiciuni potrivit carora companiile petroliere practica o politica de preturi neloiala, ar incepe declansarea unei investigatii in acest sens. Lucru care nu s-a intamplat pana in prezent.

Totusi, Vosganian marseaza pe ideea redeventelor mici pe care le plateste Petrom, „aratandu-le pisica“ austriecilor de la OMV fara a avea un suport real, pentru ca, daca statul ar decide marirea acestora, s-ar vedea dat in judecata intr-un proces pe care, cel mai probabil, l-ar pierde. In aceste conditii, ministrul doar le spune petrolistilor ca va discuta cu acestia, „mai ales ca in modul in care s-a incheiat contractul de privatizare la Petrom Romania are cele mai mici redevente din Europa si nu se vede acest lucru in preturi“.

Raspunsul Petrom nu s-a lasat asteptat, reprezentantii companiei petroliere explicandu-i ministrului ca redeventele si contractul de privatizare nu au nimic de-a face cu preturile carburantilor. „Chiar daca Petrom era de stat sau majoritara de stat, preturile carburantilor ar fi fost la fel deoarece sunt determinate de cotatiile internationale la produse petroliere. Este intr-adevar un context international negativ acum“, a spus Dan Pazara, director de comunicare al companiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.