Business 20 Mai 2008 02:07
Camionagiii francezi, bulgari si britanici au blocat, zilele acestea, traficul in semn de protest pentru pretul in continua crestere al motorinei

Cererea mare de combustibil diesel venita din China, in contextul Jocurilor Olimpice din luna august, a dus la scumpiri-record.

Cei mai afectati de preturile-record ale motorinei sunt europenii care sunt cei mai mari utilizatori de astfel de combustibili.

Camionagiii francezi, bulgari si britanici au blocat, zilele acestea, traficul in semn de protest pentru pretul in continua crestere al motorinei. Ei cer oficialilor sa se implice si sa ia masuri pentru a proteja consumatorii de majorarile-record de pret. Cresterea pretului motorinei in intreaga lume este alimentata de cererea mare venita din China odata cu Jocurile Olimpice din luna august, dar si estimarile referitoare la cantitatea de astfel de combustibili care va fi necesara pentru a ajuta la reconstructia provinciei Sichuan puternic afectata de cutremurul de saptamana trecuta.

Barcagiii francezi cer ajutor de la stat
China a importat 520.000 de tone metrice de diesel in luna aprilie, in comparatie cu doar 30.413 tone metrice, in aceeasi perioada a anului trecut. In SUA, pretul motorinei a crescut in ultimul an cu 56%, pana la 4,331 dolari pe galon (3.7854 litri). Asta, in contextul in care petrolul s-a scumpit pana aproape de 127 de dolari pe baril, in ciuda anuntului Arabiei Saudite legat de majorarea productiei cu 300.000 de barili pe zi.

Preturile ridicate ale motorinei sunt sustinute si de rezervele reduse ale Europei. In plus, aici foarte multe autovehicule folosesc combustibil diesel, astfel ca europenii sunt printre cei mai afectati consumatori. Soferii francezi si pescarii au protestat zilele acestea in speranta ca guvernul va acorda subventii pentru motorina. Barcagiii din sud-vestul Frantei au blocat cele mai importante porturi ale tarii, La Rochelle si Lapallice.

Protestatarii au declarat ca blocajul va dura pana maine cand este programata intalnirea cu reprezentantii guvernului.

In plus, soferii de camioane au blocat, in urma cu cateva zile, autostrazile din jurul orasului Marsilia. Cu toate acestea, ministrul francez pentru buget, Eric Woerth, a declarat ca guvernul nu planuieste sa ia masuri pentru a-i ajuta pe consumatori sa se descurce cu preturile-record ale motorinei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.