Business 19 Mai 2008 03:44
Cardurile sunt instrumente create in general pentru plata cumparaturilor la comercianti, motiv pentru care operatiunea respectiva nu este comisionata. Totusi, cand acest instrument bancar este utilizat pentru retragerea de numerar, comisioanele aplicate sunt destul de mari.

Pentru a afla cat ne costa sa scoatem bani de la ATM-uri, publicatia noastra va prezinta un studiu intocmit de GhiseulBancar.ro care compara comisioanele percepute de 15 dintre cele mai importante banci de pe piata pentru retragerea de numerar de pe cardul de credit de la bancomatele proprii sau ale celorlalte institutii financiare. Bancile analizate sunt : BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Bancpost, UniCredit Tiriac, Alpha Bank, CEC Bank, ING, ABN Amro, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Millenium Bank si Banca Carpatica.

Comisionul mediu pentru retragerea de numerar de la bancomatele proprii este de 0,91%
Din studiu rezulta ca majoritatea bancilor analizate aplica un comision de 1% din suma retrasa de la ATM-urile proprii. Cel mai mare comision, de 2% (minimum 7 lei), este perceput de ABN Amro pentru retragerea de numerar de pe cardul Perfect Standard, iar cel mai mic comision, de 0,2%, este perceput de BRD pentru retragerea de numerar de pe cardul Visa Clasic. Indicele mediu al comisioanelor percepute de institutiile financiare pentru retragerea de numerar de la bancomatele proprii este de 0,91%. Astfel, daca scoatem de la bancomatul bancii emitente al cardului suma de 100 lei vom plati in medie un comision de 91 de bani.

Cat platim cand scoatem bani de la ATM-urile altor banci?
Cu o singura exceptie- BCR, unde taxa este de 1% atat pentru bancomatele proprii, cat si pentru cele ale altor banci, la toate bancile analizate, veti plati mai mult pentru utilizarea ATM-urilor concurentei. Plata este formata dintr-un comision exprimat ca procent din numerarul retras la care se adauga o suma fixa. Din studiul efectuat reiese un comision mediu la retragerea de numerar de la alte bancomate de 1,2% plus o suma medie fixa de 1,93 lei, adica in cazul in care retrageti 100 de lei veti plati in medie 3, 13 lei, de peste trei ori mai mult decat daca utilizati ATM-urile bancii dumneavoastra.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.