Business 19 Mai 2008 03:41
Ultimele trei sedinte bursiere au reprezentat "o demonstratie de forta din partea cumparatorilor", care au ridicat indicele general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu 9,57%, in urma raportarii unor rezultate trimestriale bune, in timp ce SIF-urile au avut o revenire de 11,55%, sustin analistii.

"Astfel, vineri am avut parte de o sedinta cum demult nu am mai experimentat. O sedinta in care se cumpara agresiv, se 'musca' din piata, vanzatorii se retrageau la preturi din ce in ce mai mari, iar cumparatorii cu toate acestea nu slabeau ritmul", spune analistul Paul Brendea, de la Prime Transaction.

Valoarea zilnica medie a tranzactiilor cu actiuni incheiate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in intervalul 12 - 16 mai a fost de 39,27 milioane lei (10,72 milioane euro), cu circa 12% mai mare fata de media din saptamana 5 - 9 mai, de 35,18 milioane lei (9,61 milioane euro).

In ultima saptamana, s-au tranzactionat la BVB toate tipurile de instrumente financiare disponibile in prezent (actiuni, drepturi, obligatiuni si contracte la termen), care au generat impreuna o lichiditate totala de 198,46 milioane lei (54,15 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta, schimburile au insumat 177,72 milioane lei (48,54 milioane euro).

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 3,7% in ultima saptamana, ajungand in premiera la 130,35 miliarde lei (35,64 miliarde euro), in timp ce pe 9 mai valoarea pietei se ridica la 125,68 miliarde lei (34,01 miliarde euro).

"Aprecierile s-au resimtit in toate sectoarele de activitate pe fondul anuntarii unor rezultate financiare trimestriale peste asteptari de catre unii dintre emitentii listati, dar si a unei evolutii pozitive pe pietele financiare internationale", arata o analiza a Intercapital Invest.

Toti cei patru indicii ai Bursei de Valori Bucuresti s-au apreciat in ultimele cinci sedinte cu pana la 8,53%.

"Interesul crescut la cumparare poate fi pus pe seama rezultatelor financiare pozitive ale principalelor societati. Astfel, increderea investitorilor a crescut, intrand totodata si bani ai investitorilor straini", declarase vineri pentru NewsIn, Darie Moldovan, agent de bursa la Broker Cluj.

Astfel, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a apreciat cel mai mult in saptamana 12 - 16 mai, cu 8,53%, de la 6.949,54 puncte in sedinta din 9 mai, pana la 7.542,36 puncte la sfarsitul sedintei de vineri. De la inceputul anului, BET a pierdut 23,24% din valoare.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.