Business 19 Mai 2008 03:37
Exporturile romanesti au crescut, in primele doua luni ale acestui an, cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce importurile au urcat cu 14%, la un deficit comercial de 2,9 miliarde euro, fata de 2,8 miliarde euro in ianuarie-februarie 2007, al saptelea din UE, potrivit Eurostat.

Valoarea exporturilor romanesti, realizate in primele doua luni ale acestui an, a fost de 5,3 miliarde euro, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada din 2007, cand tara noastra a exportat de 4,4 miliarde euro. Importurile, pe de alta parte, ne-au costat si ele mai mult, 8,2 miliarde euro fata de 7,2 miliarde in ianuarie-februarie 2007, reprezentand o crestere de 14%. Cifrele indica un deficit comercial pe primele doua luni de 2,9 miliarde euro, in crestere fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, de 2,8 miliarde euro.

Datele publicate de biroul european de statistica le confirma pe cele anuntate de Institutul National de Statistica (INS), care indica un avans mai rapid al exporturilor decat al importurilor incepand cu luna decembrie 2007, ceea ce a contribuit la plafonarea deficitului comercial si, implicit, la temperarea cresterii deficitului de cont curent.

Deficitul de cont curent a sporit in primele doua luni din acest an cu 5,6% fata de intervalul echivalent din 2007, ritm mult mai scazut decat in ianuarie, ca urmare a stagnarii deficitului comercial si temperarii adancirii dezechilibrului pe partea de venituri, arata datele BNR.

Astfel, deficitul balantei de plati a fost in primele doua luni ale acestui an de 2,193 miliarde euro, fata de 2,076 miliarde euro in acelasi interval din 2007. In primele doua luni ale acestui an, deficitul comercial (FOB/FOB) - principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern - a crescut nesemnificativ (cu 18 milioane euro sau 0,9%).

Schimburile comerciale de energie ale UE, in ansamblu, au inregistrat, in primele doua luni, un deficit in crestere fata de aceeasi perioada a anului 2007, la 58,1 miliarde euro, de la 42 miliarde euro, in timp ce comertul cu utilaje industriale si autovehicule a marcat un excedent notabil, de 22 miliarde euro, comparat cu 12,6 miliarde euro in ianuarie-februarie 2007.

Potrivit Eurostat, in perioada studiata, statele Uniunii au importat cu 2% mai putin din Japonia, in timp ce intrarile din SUA au ramas cam la acelasi nivel din primele doua luni ale anului trecut, 30,4 miliarde euro, fata de 30,6 miliarde euro. Statele Unite au ramas, insa, cel mai mare importator al produselor UE, la o valoare de 41,8 miliarde euro, respectiv o crestere de 1%.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.