Ratingul de tara acordat Romaniei a fost imbunatatit de la "B" la "B pozitiv" de agentia de evaluare Coface Franta, pe fondul primirii avizului favorabil din partea UE, a cresterii economice din 2004 si a continuarii politicilor economice.

"Acest rating reprezinta o ameliorare in sens pozitiv, fiind determinata de mai multi factori, precum cresterea economica semnificativa de anul trecut, continuarea politicilor macroeconomice si primirea avizului favorabil de la Bruxelles", a declarat directorul general al Coface Intercredit Romania, Cristian Ionescu.

Mai mult, in acest an calificativul acordat Romaniei ar putea fi imbunatait de la "B" la "A4". Conform agentiei Coface, cresterea economica a Romaniei a atins un nivel ridicat, in 2004, (pana la 8,3 la suta), ca urmare a avansului cererii interne si a exporturilor.

Analiza Coface arata faptul ca sectoare precum textilele, farmaceuticele, distributia cu ridicata, productia de masini si de piese de schimb au inregistrat o crestere peste medie. Pentru calcularea perspectivei ratingului de tara, Coface a utilizat si statistici realizate de filiala din Romania, referitoare la limitele de credit ale companiilor si probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata a unei companii pe parcursul unui an.

Calificativul "B" acordat Romaniei in 2004 releva un mediu economic si politic instabil, capabil sa influenteze un istoric al platilor deja precar. Acest rating s-a mentinut la acelasi nivel din 2002.

"Atunci cand a fost stabilit ratingul pentru anul trecut nu a fost luata in considerare incheierea capitolelor de negociere cu Uniunea Europeana", a declarat Cristian Ionescu.

Coface Franta este o agentie de rating care desfasoara si activitati de asigurare a creditelor de export, inclusiv pentru guvernul Frantei. Clasificarea Coface include sapte clase de risc : "A1", "A2", "A3", "A4", "B", "C", "D", iar calificativele sunt actualizate trimestrial.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.