"In majoritatea tarilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) si din Sud-Estul Europei, cum ar fi Romania, contributia alocarii resurselor si a cifrei de afaceri a firmelor la cresterea productivitatii este substantiala, mai extinsa decat in economiile de piata avansate", se spune intr-un raport al BM despre cresterea productivitatii in Europa de Est si CSI.

In context, accelerarea alocarii resurselor si inlaturarea barierelor din calea intrarii pe piata a unor firme trebuie sa fie "prioritatile principale in sustinerea cresterii productivitatii", recomanda analistii de la BM.
La cresterea productivitatii din tarile est-europene si cele membre ale CSI au contribuit reforme interne si factori externi. "Stabilitatea macroeconomica, imbunatatirea guvernarii si a mediului de afaceri, competitia puternica, dezvoltarea abilitatilor, consolidarea financiara si investitiile in infrastructura, mai ales in tehnologia informatiei si a comunicarii, au fost elemente-cheie in cresterea productivitatii" in tarile din Europa de Est si CSI, explica analistii.

Romania are nevoie de reforme politice pentru sustinerea firmelor
In Romania este nevoie de reforme politice pentru diminuarea neintelegerilor de pe piata creditelor si a rigiditatii de pe piata muncii, pentru a sustine intrarea in tara si dezvoltarea ulterioara a firmelor, potrivit raportului BM.

Analistii fac aceste recomandari in contextul in care "incidenta ridicata de falimente si de pierderi de locuri de munca din unele tari, cum ar fi Romania, este un motiv de ingrijorare si impune nevoia unor reforme politice", potrivit raportului "Unleashing Prosperity".

Raportul BM analizeaza impactul productivitatii asupra cresterii economice si a standardului de viata in tarile din estul Europei si din CSI.

Firmele nou-intrate pe piata au avut tendinta de a avea o rata mai buna de supravietuire la inceputul tranzitiei. "Ratele de supravietuire" ale firmelor dupa intrarea pe respectivele piete sunt mai ridicate in Rusia si Ucraina.

"In Romania, ca si in Estonia, Letonia, Slovenia si Ungaria, 70% dintre firmele care intra pe piata supravietuiesc cel putin patru ani", arata analistii bancii.

Desi intrarea pe piata pare relativ usoara pentru firmele mici, supravietuirea acestora este mai dificila si, chiar daca realocarea de resurse poate sustine productivitatea unei economii in ansamblu, in proces exista si perdanti. "Printre perdanti se numara proprietarii unor afaceri obscure si muncitorii mutati dintr-o parte in alta, iar incidenta crescuta de falimente si de pierderi de locuri de munca din Romania este un semn clar de ingrijorare", atrag atentia economistii.

Pierderile de pe piata muncii din unele tari din Europa de Est si CSI sunt si rezultatul unor "bariere politice al caror efect este incetinirea ritmului de realocare a resurselor, cum ar fi frictiunile de pe piata creditelor si rigiditatile de pe piata muncii".

Nu este surprinzator ca, in aceste state, economia subterana "joaca inca un rol important ca element temporar de compensatie prin crearea unor locuri de munca, mai putin productive", potrivit raportului BM.
Firmele care tocmai au fost privatizate au o crestere mai extinsa a productivitatii decat cele de stat, mai ales ca urmare a efectelor realocarii resurselor.