Directorii Fondului verifica evolutiile din economie * In iunie este programata vizita negociatorilor

Autoritatile romane se vor intalni astazi cu directorii executivi ai Fondului Monetar International, care vin la Bucuresti pentru a verifica evolutiile din economia romaneasca. Intr-un interviu acordat recent Radio Romania Actualitati si preluat de Rador, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a precizat ca directorii institutiei financiare internationale vor vizita Romania si Ucraina.

"Ei vor sa vada si la fata locului, in Romania, progresele care s-au facut, care au fost evolutiile economiei romanesti si eu cred ca si dupa aceasta vizita a directorilor executivi cu atat mai mult vom putea discuta despre intelegerea la care vom ajunge, sper eu, in luna iunie, cu FMI", a precizat Ionut Popescu in interviul citat. In luna iunie este asteptata la Bucuresti echipa de negociatori a Fondului, care ar trebui sa incheie evaluarile doi si trei ale acordului de supraveghere preventiva semnat in vara anului trecut.

Ministrul Finantelor impreuna cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, s-au aflat la Washington in perioada 16 - 20 aprilie, unde au participat la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale. In capitala americana, oficialii romani s-au intalnit cu primul adjunct al directorului FMI, Anne Krueger, cu directorul Departamentului pentru Europa al Fondului, Michael Deppler, cu specialisti ai Bancii Mondiale si cu subsecretarul american pentru afaceri economice, Anthony Wayne. Oficialii romani au prezentat expertilor FMI, incasarile bugetare din primul trimestru al acestui an, ultimele modificari aduse Codului Fiscal si actele normative adoptate recent pentru combaterea evaziunii fiscale si intarirea disciplinei financiare.

Ministrul Finantelor a aratat ca echipa de conducere a Fondului Monetar si-a aratat disponibilitatea de a avea un acord cu Romania. "Am gasit aceeasi disponibilitate si la cei din conducerea FMI de a avea un acord cu Romania, fiind siguri ca, dupa ce la inceputul lui iunie ar urma sa vina echipa de experti de la FMI la Bucuresti, vom reusi sa ajungem la aceasta intelegere si la revizuirea memorandumului. Practic, ceea ce doreste FMI este si o dorinta a Romaniei: continuarea procesului de dezinflatie prin mentinerea unui deficit bugetar scazut si pastrarea echilibrelor macroeconomice", a subliniat Ionut Popescu.

Primele discutii referitoare la revizuirea memorandumului la acordul cu Fondul, semnat in vara anului trecut, au avut loc la Bucuresti in februarie. Discutiile nu s-au incheiat atunci cu nici un rezultat concret, oficialii romani aratand ca rezultate mai concrete referitoare la evolutia veniturilor bugetare vor putea fi prezentate catre jumatatea anului. Acordul de supraveghere preventiva a fost incheiat in iulie 2004 pentru 24 de luni. Documentul ofera Romaniei dreptul de a atrage fonduri de circa 367 de milioane de dolari, insa autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa utilizeze sumele doar in cazuri de urgenta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.