China exporta tricotaje produse din fire acrilice de 8-10 ori mai mult decit pina acum pe piata europeana. Producatorii de textile se mai pling si de cresterea pretului la utilitati si de intarirea monedei nationale. Pierderile in acest sector se cifreaza pina in prezent la 5.000 de miliarde de lei. Iar pentru a reduce paguba, societatile in cauza vor trebui sa faca mari reduceri de personal. Conducerea firmei Akrom Akal Textile Romania a anuntat deja reducerea activitatii fabricii de textile din Suceava, care va fi urmata de disponibilizari semnificative. Anul 2004 a fost incheiat cu importante pierderi din exploatare, care au continuat in primele luni ale acestui an.

Intarirea leului, majorarea preturilor la utilitati si, nu in ultimul rind, importurile tot mai mari de textile din China au inceput sa afecteze puternic industria textila din Romania. Dintre cei 550.000 de angajati, pina in iulie 2005, 300.000 vor intra in somaj.

"La ora actuala, in industria textila din Romania lucreaza 550.000 de salariati, in mare parte in intreprinderi mici si mijlocii", sustine Maria Grapini, presedintele FEPAIUS ( patronatul din industria usoara). "Datorita cresterii pretului la utilitati, a intaririi monedei nationale si a intrarii produselor textile din China pe piata europeana, noi credem ca in jur de 300.000 de salariati vor intra in somaj pina in luna iulie 2005", previzioneaza Maria Grapini viitorul industriei textile in Romania. Domnia sa mai spune ca pierderile in acest sector se cifreaza pina in prezent la 5.000 de miliarde de lei. Iar pentru a reduce paguba, societatile in cauza trebuie sa faca mari reduceri de personal.

Prima victima

Conducerea firmei Akrom Akal Textile Romania a anuntat deja reducerea activitatii fabricii de textile din Suceava, care va fi urmata de disponibilizari semnificative, motivele fiind de ordin economic. Astfel, potrivit unui comunicat semnat de directorul Akrom Suceava, Aykut Ekiz, decizia diminuarii activitatii a fost luata ca urmare a situatiei economice, dintr-o analiza a activitatii firmei rezultind ca anul 2004 a fost incheiat cu importante pierderi din exploatare, care au continuat in primele luni ale acestui an.

Investitie de 20 de milioane de euro

Akrom Akal Textile Romania este cea de-a cincea fabrica a companiei turce AK-AL, investitia fiind de peste 20 de milioane de dolari. Activitatea de productie a inceput in anul 2000, firma fiind specializata pe producerea firelor acrilice, precum si a celor din amestec cu lina, bumbac, viscoza si a firelor speciale. Societatea are in prezent 950 de angajati, o mare parte dintre ei urmind sa intre in somaj. "China exporta tricotaje produse din fire acrilice de 8-10 ori mai mult decit pina acum pe piata europeana", spune directorul Akrom Suceava, Aykut Ekiz. Totodata, el apreciaza ca o problema este si deprecierea euro si a dolarului fata de leu, fapt ce a avut consecinte extrem de grave asupra firmei, cu atit mai mult cu cit 80 % din productie este destinata exportului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.