In doua luni, trendul dobanzilor bancare s-ar putea inversa

Liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele bancare in lei din Romania s-a produs lin. Fluxul intrarilor de valuta a fost foarte redus, iar acest fapt s-a reflectat in evolutia temperata a cursului de schimb. Totusi, peste doua luni, s-ar putea produce anumite miscari pe piata dobanzilor bancare. In urma cu trei saptamani, capitalurile speculative de pe pietele financiare din tarile emergente au inceput sa se retraga, cautand posibilitati de investitii mai atractive dincolo de Ocean. Impactul a fost puternic atat pentru cursul de schimb, cat si pentru piata bursiera din tarile respective. In Romania, acest impact a fost minim.

Analistul-sef al ABN Amro Bank, Radu Craciun, explica acest lucru prin faptul ca volumul fondurilor speculative din Romania a fost destul de redus. In conditiile in care nivelul acestora este la ora actuala de aproximativ 1,5 miliarde de euro, nu este de asteptat ca eventuale iesiri de capital sa produca variatii foarte mari. Variatiile vor putea fi de asemenea controlate cu usurinta de BNR, in conditiile in care rezervele internationale sunt de aproximativ 13 miliarde de euro. La contracararea efectelor liberalizarii contului de capital, a contribuit si nivelul scazut al dobanzilor bancare. La o rata de dobanda cuprinsa intre 5% si 7%, dobanzile la depozitele bancare au devenit real negative.

Analistii pietei sunt de parere ca nu mai exista loc pentru scaderea acestora. In schimb, in functie de evolutiile din piata, de fluxurile de capital, in doua luni am putea asista la o inversare a trendului dobanzilor bancare. In conditiile in care BNR va considera ca este necesara o intarire a dobanzilor, pentru a opri eventuale iesiri de capital sau pentru a controla eventualele puseuri inflationsite, rata dobanzilor ar putea creste.

In opinia lui Radu Craciun, aceasta eventuala crestere a dobanzilor bancare nu va depasi insa doua puncte procentuale. "Nu ma astept ca in urmatoarele doua luni sa apara modificari importante de dobanzi, cel mai probabil in a doua jumatate a anului s-ar putea opera o ajustare a dobanzilor."

O depreciere puternica a leului ar putea avea efecte negative asupra tintei de inflatie. Tocmai de aceea, este de asteptat ca BNR sa continue politica de apreciere lenta a leului ca principala ancora inflationista si, eventual, sa apeleze la parghia dobanzilor bancare. Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a subliniat ca liberalizarea contului de capital poate fi considerata incheiata in momentul in care dobanzile bancare vor fi competitive cu cele din Uniunea Europeana.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.