Oficialii de la Bucuresti avanseaza date diferite privind trecerea la moneda euro, perioada estimata fiind cuprinsa intre doi si zece ani dupa ce Romania va adera la Uniunea Europeana, in 2007, potrivit Reuters. Presedintele Traian Basescu si ministrul de Externe Razvan Ungureanu anticipeaza ca monda euro, utilizata in prezent de 12 state, va intra in circulatie in Romania intre anii 2012 si 2015. "Ne asteptam sa intram in zona euro intre 2012 si 2015. Cu aceasta problema se va confrunta guvernul care va fi ales in 2008", a declarat Basescu la o intalnire cu jurnalistii straini.

Premierul Calin Popescu Tariceanu afirmase anterior ca adoptarea monedei euro ar putea avea loc in intervalul 2009-2011. Ministerul finantelor prezinta cele mai pesimiste prognoze referitoare la momentul intrarii in zona euro. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Nicolae Ivan a declarat ca noua moneda va fi introdusa doar dupa sapte-zece ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Ivan a aratat ca Romania are nevoie de aceasta perioada pentru a recupera din decalajul care o desparte de statele vestice din UE, mentionand diferentele semnificative la nivelul produsului intern brut pe cap de locuitor.

El a mai afirmat ca nu se asteapta la actiuni speculative de anvergura asupra leului dupa ce Romania a mai parcurs o etapa in liberalizarea contului de capital, permitand strainilor accesul la depozitele in lei. Romania si Bulgaria vor semna tratatul de aderare la UE pe data de 25 aprilie. Cele doua state vor adera la uniune in 2007, daca vor duce la bun sfarsit reformele economice si politice, cu precadere cele referitoare la combaterea coruptiei, eficientizarea administratiei si a controlului la granita si introducerea politicilor europene de acordare a ajutorului de stat.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.