Business 14 Mai 2008 02:20
Autoritatea pentru Verificarea Arhivelor Statului (AVAS) intentioneaza sa schimbe actiunile pe care SIF Oltenia le are la Automobile Craiova cu Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM).

Compensarea actiunilor de la SNAM este sinonima cu privatizarea unei resurse minerale.
In aceste conditii, companiile de imbuteliere a apelor minerale, reunite in cadrul patronatului APEMIN,
se opun intentiei AVAS, acuzand autoritatile de incalcare a legislatiei.

Romania Libera avertizeaza asupra faptului ca, in urma transferului, o societate privata ar urma sa detina un monopol de stat, ceea ce ar incalca prevederile Constitutiei si cele ale Uniunii Europene.

Octavian Cretu, presedintele patronatului, spune ca trecerea SNAM in portofoliul unei companii private ar pune sub semnul incertitudinii atat licentele companiilor de imbuteliere obtinute de la SNAM, cat si investitiile realizate pana in prezent de companii pentru optimizarea resurselor de apa, care se ridica la peste un miliard de euro. "Este vorba de a se face un schimb de actiuni, in aceasta saptamana, intre SIF Oltenia si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), schimb prin care se urmareste compensarea unor actiuni pe care SIF le are la Automobile Craiova, cu actiuni detinute de AVAS, printre care si 100% din actiunile Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM). Ceea ce pare, la prima vedere, o actiune obisnuita, menita a proteja interesele investitorului Ford, este, de fapt, o noua incercare de privatizare a unei resurse bugetare si de donare, la pachet, a majoritatii investitiilor private din domeniul productiei apelor minerale imbuteliate, investitii care au depasit un miliard de euro", a declarat pentru Ziua, Octavian Cretu, presedintele Apemin, dar si patron la Borsec.

SNAM detine dreptul de exploatare a resurselor de ape minerale, astfel taxa imbuteliatorilor de apa se ridica la 9,26 lei pentru fiecare metru cub de apa. SNAM plateste la randul sau, la bugetul de stat, diferite redevente.

Cotidianul informeaza ca anul trecut, in Romania s-au imbuteliat 1.154 de milioane de litri, ceea ce a dus SNAM afaceri de aproximativ zece milioane de lei. „Anul trecut am avut o cifra de afaceri de 100 de miliarde de lei vechi si un profit de 30 de miliarde de lei vechi“, a declarat directorul general al SNAM, Iosif Nagy. Acesta sustine ca a aflat de transferul de actiuni ale SNAM catre SIF Oltenia din presa si ca „este sigur ca nu este in favoarea SNAM“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.