Cea mare crestere trimestriala a economiei din '90 incoace "Cresterea economica de 7,5% din PIB, in trimestrul I din 2008, comparativ cu perioada similara a anului trecut, s-a bazat pe evolutia din zona serviciilor - 6,7% fata deprimele trei luni de anul trecut - si din constructii - unde s-a produs o crestere de 32%", a aratat ministrul Economiei si Finantelor.

"Cresterea din aceste domenii, putin energofage (slabe consumatoare de energie, n.r.), a dus si la o scadere cu 2% a consumului de energie primara in primul trimestru 2008 fata de perioada similara a anului trecut", a declarat Vosganian, citat de NewsIn. O alta cauza a cresterii economice, potrivit ministrului, a fost si cresterea cifrei de afaceri din retail (mai putin in comertul cu autovehicule), de 15,9% in primele trei luni ale anului 2008, fata de trimestrul I din 2007.

"Comertul cu autovehicule si motociclete a crescut, in aceeasi perioada, cu 31,3%", a precizat ministrul Economiei si Finantelor.

Oficialul a precizat ca evolutiile din retail, care se traduc intr-o crestere accentuata a consumului, se datoreaza cresterii nivelului de trai. Astfel, castigul salarial brut a crescut cu 24,4%, cel net cu 23%, iar economiile populatiei au sporit cu 45%. PIB-ul pe cap de locuitor, ponderat cu puterea de cumparare, este de 10.000 euro, ceea ce reprezinta 41% din media Uniunii Europene.