Antreprenorii romani, la cumparaturi pe piata din Serbia Grupul detinut de omul de afaceri Cristian Burci castigase la inceputul anului licitatia pentru furnizarea a 750 de vagoane noi de tip Eanoss pentru Republica Serbia pana la sfarsitul anului 2008 contra sumei de 57 de milioane de euro.

Cea mai recenta mutare a omul de afaceri Cristian Burci ne arata ca firmele romanesti traiesc o noua faza a raportarii la capitalism. Dupa anii privatizarilor, antreprenorii autohtoni merg la cumparaturi pe alte piete.

"Tranzactia reprezinta intrarea pe segmentul fabricarii de locomotive si va permite cresterea capacitatii de productie. Punem in practica strategia de dezvoltare a IRS si continuam sa urmarim noi oportunitati ne va intari pozitia de lider in sectorul european al vagoanelor de marfa", a declarat Cristian Burci.

Acesta tranzactie se remarca dupa ce Romstal s-a extins pe piata din Serbia, prin preluarea companiei private Doming.

Romstal s-a extins anul trecut pe piata din Serbia, prin preluarea companiei private Doming d.o.o. specializata in comecializarea echipamentelor pentru instalatii, in urma unei tranzactii de 10 milioane de euro.

"Extinderea Romstal in Serbia se inscrie in planurile de dezvoltare a companiei catre noi piete, preconizate pentru acest an. Principalele avantaje ale Doming d.o.o. care ne-au determinat sa luam decizia de preluare, au fost in primul rand experienta si notorietatea companiei pe piata din Serbia, infrastructura solida si reteaua extinsa de magazine", declara atunci directorul de dezvoltare al Romstal, Enrico Perini.

Compania Doming d.o.o. detine 25-30% din piata materialelor pentru instalatii din Serbia, fiind a doua companie de profil din aceasta tara. Cu o cifra de afaceri estimata la sfarsitul anului 2007 la peste 23 milioane euro, Doming d.o.o. are acoperire nationala prin reteaua de distributie dezvoltata pe intreg teritoriul Serbiei. Magazinele partenere acopera 70% din teritoriul tarii - 20 de puncte de vanzare comercializeaza exclusiv produsele firmei Doming, si alte 40 de magazine comercializeaza si produse de profil ale altor firme producatoare.

Dinu Patriciu declara recent ca, fiind singura companie petroliera ramasa neprivatizata in Balcani, NIS reprezinta o prima tinta pentru Rompetrol. Compania petroliera NIS Serbia detine rafinarii la Pancevo, Novi Sad si Belgrad.