Business 12 Mai 2008 01:36
Analistii considera ca inflatia ar putea atinge in iulie, un nou varf al acestui an, de aproape 9%, ca urmare a scumpirii anuntate a gazelor si energiei electrice.

Desi inflatia s-a temperat, in aprilie, pana la un nivel cuprins intre 8,4% si 8,5% si sunt sanse de atenuare a cresterii preturilor si in mai, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel avertizeaza ca exista mai multi factori negativi "extrem de importanti" care nu pot fi anticipati, printre care pretul petrolului, cursul euro/dolar american si evolutia cursului leului fata de moneda unica europeana.

"Daca se strang mai multi factori negativi putem depasi, in iulie, nivelul atins in aprilie, dar speram ca acest lucru sa nu se intample. Iulie ramane cea mai periculoasa luna dintre urmatoarele, iar daca avansul preturilor administrate depaseste estimarile date de banca centrala ne putem astepta la un nou varf al inflatiei in acea luna", a declarat Anghel citat de Wall-Street.

Economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, are in vedere, insa, o crestere lunara cu 0,6% a preturilor din aprilie, ceea ce ar atrage o inflatie anuala de 8,71% si isi justifica asteptarile unui nou varf inflationist prin scumpirea sezoniera a alimentelor, cu ocazia sarbatorilor pascale.

"Cresterea sezoniera ar putea fi diminuata in cazul existentei unei tendinte de reducere sau chiar de renuntare la consumul specific perioadei si apelarea la produse substitut. Pe parte de servicii, e probabil sa asistam la o crestere mai lenta a preturilor datorita impactului usor pozitiv al aprecierii leului", a declarat Libocor, pentru Gardianul.

Componenta produselor nealimentare ar trebui sa aiba un impact negativ asupra indicelui preturilor de consum, din cauza cresterii preturilor la carburanti, a mai spus Libocor, care si-a mentinut estimarile unei inflatii de 7% la finalul aestui an.

In acelasi timp, economistul ING, Nicolae Alexandru-Chisdeciuc, spune ca, leul a crescut puternic in aprilie fata de martie, cu circa 2%, si asta se va vedea pe partea de servicii unde, poate, vom avea chiar deflatie. Acesta este de parere ca influenta negativa a alimentelor si serviciilor ar putea fi chiar compensata de evolutia cursului.

In ceea ce priveste evolutia ratei anuale a inflatiei, in perioada urmatoare, Ionut Dumitru, reprezentantul Raiffeisen Bank, spune ca aceasta va depinde de modificarile preturilor administrate, insa la acest moment nu exista un calendar pentru aceste schimbari. "Credem ca ratele lunare ale inflatiei vor capata o importanta sporita in urmatoarele luni in evaluarea amplorii presiunilor inflationiste. Credem ca aceste rate ar trebui sa fie relativ scazute, ceea ce inseamna ca presiunile inflationiste ar trebui sa se reduca incepand din trimestru doi al anului, desi ratele anuale ale inflatiei vor ramane la un nivel inalt pana in iulie", a spus Dumitru.

Ziua reaminteste ca preturile de consum au crescut in luna martie cu 0,67%, sustinute de combustibili si serviciile de telefonie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 8,63%, reprezentand nivelul maxim atins din ianuarie 2006 pana in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.