Business 10 Mai 2008 01:13
Pretul barilului de petrol doboara in fiecare zi cate un record. Ieri, petrolul destinat pietei americane, cu livrare in luna iunie, a fost cotat la valoarea-record de 126,2 dolari pe baril, depasind maximul istoric de 124,7 dolari pe baril atins in debutul sedintei.

Trendul ascendent al cotatiilor determina estimari din cele mai negative: unii analisti vad cresterea cotatiei pana la 250 de dolari la orizontul anului 2010, bazandu-se si pe faptul ca, numai de la inceputul acestei luni, pretul titeiului a urcat cu 13%.

Cauzele cresterii de ieri sunt puse pe seama intrarii pe piata de tranzactionare a unor fonduri de investitii care au cumparat petrol, determinand cresterea pretului acestuia. Pe fondul deprecierii valutelor si in special a dolarului, tot mai multi jucatori din afara domeniului petrolier prefera sa-si plaseze banii in „petrol“, antrenand cresterea artificiala a valorii acestuia. Astfel, inclusiv fondurile de pensii sau companiile imobiliare cumpara „aur negru“, moneda „oficiala“ a ultimelor luni. In aceeasi nota, OPEC, Organizatia tarilor exportatoare de petrol, a amintit ca livrarile de petrol sunt suficiente pentru aceasta perioada, cu alte cuvinte, criza nu este determinata de oferta care nu ar face fata cererii.

OPEC detine o capacitate neutilizata de productie de peste trei milioane de barili pe zi, pe care o va folosi daca va fi necesar, a declarat Adbullah al-Badri, secretarul general al grupului.

China, ca un burete
Saptamana aceasta, un raport al bancii americane de investitii Goldman Sachs arata ca pretul barilului de petrol va creste pana la 200 de dolari in mai putin de sase luni, amintesc jurnalistii de la BBC News.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.