Business 9 Mai 2008 01:03
Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a cerut ministrilor sa nu mai exercite presiune asupra bugetului prin solicitari de majorari salariale pentru functionarii care gestioneaza fondurile alocate de UE, premierul Tariceanu explicand ca performanta necesita totusi o remuneratie corespunzatoare.
Discutia a avut loc in sedinta de miercuri a Guvernului, in care Vosganian a cerut ministrilor sa faca unele economii si sa identifice resurse financiare in interiorul propriului buget pentru a majora veniturile persoanelor care administreaza fondurile alocate Romaniei de catre Uniunea Europeana, dar in functie de performantele acestora, au relatat, ieri, pentru Mediafax surse ministeriale.

"Vosganian a zis ca este garantul echilibrului bugetar si trebuie sa respecte cerintele UE privind deficitul, iar o noua rectificare a bugetului va fi operata abia in a doua jumatate a anului, fara ca in prezent sa se stie exact care sunt fondurile disponibile. El a aratat ca ministerele trebuie sa faca unele economii si sa gaseasca resurse in interior pentru a majora veniturile celor care lucreaza cu fondurile europene, iar aceasta ar trebui sa se intample in functie de performanta", au aratat sursele citate.

Premierul Tariceanu a aratat ca nu se poate face performanta daca nu vor fi salarii motivante care sa atraga persoane cu o buna pregatire in Corpul functionarilor publici care lucreaza cu fonduri UE, ministrul spunand ca majorarea veniturilor ar trebui operata numai pentru persoanele care au dovedit performanta in activitate, reusind sa atraga un nivel ridicat de finantare comunitara, si doar pentru anumite activitati specifice, nu pe categorii de salariati. "S-a mai mentionat in discutie si faptul ca salariile vor fi majorate la toti functionarii, «in bloc», si nu doar pentru cei care au facut performanta in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si implementarea proiectelor, va fi inregistrat un derapaj salarial de genul celui sesizat in sectorul Justitiei", au mai afirmat sursele.

MEF anuleaza majorarea salariilor cu 75% din lipsa de fonduri

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a aratat ca a efectuat o analiza a veniturilor pe tipuri de activitati, iar seful Guvernului i-a cerut sa prezinte aceste date intr-o viitoare sedinta de Guvern.

MEF a pregatit un proiect de ordonanta de urgenta care anuleaza majorarea salariilor cu 75% pentru angajatii Ministerelor Economiei si Agriculturii care gestioneaza contributia financiara comunitara, propusa de trei deputati PNL, aprobata de Parlament si promulgata de presedintele Basescu, pe motiv ca nu exista fondurile necesare. Majorarea salariilor cu 75% presupune cheltuieli suplimentare pe anul 2008 de peste 11,4 milioane de lei, pentru care nu este asigurata sursa de finantare.
Executivul a aprobat, la inceputul lunii martie, prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele, iar deficitul consolidat programat pentru acest an a scazut cu 0,4%, de la 2,7% la 2,3% din PIB.

Vosganian a anuntat in luna aprilie ca Guvernul ar putea opera o noua rectificare bugetara in luna iunie, in sensul suplimentarii fondurilor anumitor ministere, in principal la Ministerul Transporturilor si Ministerul Apararii, ca urmare a rezultatelor peste asteptari din primele trei luni ale anului.

Principalele venituri la bugetul general consolidat au insumat 37 mld. lei

Potrivit datelor publicate de minister, principalele venituri la bugetul general consolidat au insumat, in primele trei luni ale anului, 37 de miliarde de lei (aproximativ 10 miliarde de euro), in crestere cu 51,1% fata de incasarile realizate in perioada similara din 2007. Dupa primele trei luni, bugetul general consolidat a inregistrat un usor excedent, de 79,2 milioane lei (21,46 milioane euro), reprezentand 0,02% din Produsul Intern Brut (PIB). In primele patru luni, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,2% din PIB, in crestere fata de surplusul consemnat la finele primului trimestru.
Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege prin care cere acordul Parlamentului sa fie abilitat sa emita, in perioada vacantei parlamentare, intre 1 iulie si 1 septembrie 2008, ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice, inclusiv pentru o noua rectificare a bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat din 2008.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.