"Economisirea in valuta nu are niciun fel de perspectiva, in conditiile in care dobanzile la euro sau dolar sunt la niveluri mai scazute", a declarat Isarescu, la prezentarea ultimului raport asupra inflatiei.
El a mentionat ca un factor care ar incuraja economisirea in valuta ar fi deprecierea leului sau perspective ale deprecierii monedei nationale, insa BNR nu vrea sa transmita un astfel de mesaj, considerandu-l eronat.

Guvernatorul BNR a subliniat ca banca centrala acorda o importanta din ce in ce mai mare economisirii in lei, in conditiile in care, pentru economisirea in valuta, dobanzile sunt mai joase.
Banca centrala a majorat de cinci ori dobanda cheie incepand din octombrie 2007, de la 7% la 9,75%, ultima decizie fiind luata chiar marti, cand rata dobanzii de politica monetara a urcat cu un sfert de punct procentual.

Dobanzile din piata monetara si cele platite de bancile comerciale au urmat tendinta, depasind uneori 10% pe an la depozitele in lei, pe fondul scumpirii surselor de finantare ale bancilor de pe pietele internationale, care le-a stimulat sa caute surse locale de finantare.