Bulgaria ar putea adopta moneda unica europeana cu cinci ani mai devreme decat Romania, potrivit afirmatiilor guvernatorului Bancii Centrale din aceasta tara, Ivan Iskrov. El a anuntat recent ca, probabil, Bulgaria va adopta euro la finele anului 2009 sau la inceputul lui 2010. Ambitiosul plan ar putea permite Bulgariei sa adopte euro inaintea Republicii Cehe si Ungariei, mult mai avansate economic, care au aderat anul trecut la UE, dar au probleme cu limitarea deficitelor bugetare la normele zonei euro.

Potrivit ultimelor declaratii ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, Romania va adopta euro peste opt-zece ani, respectiv in intervalul 2013-2015.

Conditii drastice in trecerea la euro

Pentru ca o tara sa poata adopta euro trebuie sa aiba o inflatie medie variabila cu cel mult 1,5 puncte procentuale fata de media inregistrata in primele trei tari din UE cu cel mai mic nivel al acestui indice. Totodata, dobanzile anuale ale titlurilor de stat pe termen lung trebuie sa fie cu cel mult doua puncte procentuale mai mari decat cele practicate la instrumentele similare din primele trei tari cu cele mai mici rate ale inflatiei.

Cursul de schimb nu poate avea variatii mai mari decat cele stabilite la intrarea respectivei tari in procesul premergator adoptarii euro, deficitul bugetului consolidat trebuie sa fie sub 3%, iar datoria publica trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB. "Trecerea unilaterala la euro fara consimtamantul UE este astazi exclusa. (...) Chiar presupunand ca un acord politic in acest sens ar putea fi obtinut, ramane o intrebare capitala: in ce masura sectorul real din economia romaneasca va fi pregatit sa faca fata de timpuriu unei politici monetare comunitare, elaborata la Frankfurt pe Main?", a declarat, recent, Mugur Isarescu.

Euro ar fi o terapie 'soc>>

Adoptarea rapida a euro ar avea avantaje certe de ordin politic si financiar-bancar, dar masura trebuie judecata si din perspectiva sectorului real al economiei pentru care ar constitui echivalentul unei "terapii de soc", avertiza guvernatorul. Imediat dupa adoptarea euro ar urma si o aliniere a preturilor: o paine de 7.000 lei sa ajunga la pretul de 1 euro, adica 36.300 lei. Mai mult, consilierul guvenatorului, Adrian Vasilescu, explica faptul ca momentul adoptarii euro este foarte important: "una e sa treci la euro astazi si alta e sa treci la euro cand leul este mai tare, dupa scaderea inflatiei, a dobanzilor". Este mai avantajos sa obtii o suma de euro cat mai mare pentru o suma cat mai mica in lei.

In acelasi timp, analistul economic Daniel Daianu atrage atentia ca "intr-o economie cu rigiditate importanta, pe piete ce nu permit ajutari cu frictiune mica", povara se simte pe piata fortei de munca, prin cresterea somajului. Si bugetul statului ar fi nevoit sa suporte o parte din ajustari. Totodata, cusul de schimb nu ar putea fi folosit ca instrument de ajustare la socuri. Pe de alta parte, introducerea euro ar determina "o presiune foarte mare in directia schimbarilor pozitive in sistemele cu inertie", adauga analistul economic.

Serbanescu: 'Nu se poate mai repede>>

"Discutiile cu adoptarea mai repede tin de delirul unor persoane care nu stiu despre ce e vorba; nu se poate discuta despre trecerea mai rapida la euro in termeni de avantaje si dezavantaje", afirma analistul economic Ilie Serbanescu. Acesta apreciaza ca adoptarea euro intr-un interval de timp mai scurt "nu este posibila, pentru ca nu avem convergenta reala cu UE. Suntem cu 60-80 de ani inapoi fata de Uniune".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.