Senatorii finantisti au stabilit ca veniturile realizate din vinzarea spatiilor comerciale achizitionate intr-un interval mai mic de trei ani vor fi impozitate cu 10%.

Comisia de finante din Senat a restrins aria de aplicare a impozitarii veniturilor realizate din transferurile drepturilor de proprietate asupra constructiilor, de la cinci ani, cit solicita guvernul, la trei ani. Regimul impozitarii se aplica nu numai locuintelor, ci si spatiilor comerciale. Potrivit presedintelui comisiei, Varujan Vosganian, varianta guvernului era de 15 ani, cu incepere din 1990. "Noi am propus sa intre in aria de aplicare a Codului fiscal spatiile care sint dobindite din 2002 incoace", a spus acesta. In cazul in care imobilul este vindut dupa trei ani, impozitul este zero.

Alternativa la sistemul bancar

Ieri, Comisia de finante a aprobat un proiect de lege privind societatile de microfinantare, act normativ care, conform presedintelui ei, va da posibilitatea persoanelor fizice si juridice, cu precadere din mediul rural, sa contracteze mai usor imprumuturi. "Societatile de microfinantare sint firme care se supun legislatiei societatilor comerciale si au ca obiect de activitate acordarea de imprumuturi persoanelor fizice si juridice, pina la echivalentul a 25.000 de euro. Avantajul acestei legi este ca societatile de microfinantare solicita garantii ceva mai ingaduitoare si ca ele se pot infiinta in zone unde sistemul bancar nu are dezvoltata o retea", a spus Vosganian. Presedintele comisiei a mai declarat ca in sfera de aplicare a legii va intra si creditul de consum.

Controverse politice

Saptamina trecuta, Varujan Vosganian anunta ca, in propunerea legislativa care modifica si completeaza legea privind piata de capital, se va introduce, la solicitarea guvernului, prevederea conform careia cota de participare la Societatile de Investitii Financiare (SIF) va fi marita de la 0,1% la 5%. Nu s-a intimplat asa, intrucit membrii PSD din comisie s-au opus categoric, pe motiv ca actul normativ la care si ei sint initiatori nu face referire la solicitarea Executivului. Ca atare, senatorii din partidele aflate la guvernare au gasit o alternativa: cota de 5% va face obiectul unei propuneri legislative separate.

Miza cresterii cotei de participare la SIF-uri este mare pentru ca, prin achizitionarea pachetelor de actiuni de pina la 5%, se creeaza premisele unor intelegeri intre detinatori cu scopul de a controla Consiliul de Administratie al societatilor de investitii. Tot la capitolul piata de capital, comisia a aprobat transformarea Bursei de Valori Bucuresti din societate de interes public in societate comerciala. De asemenea, s-a decis transferarea cu titlu gratuit catre membrii asociatiei bursei (68 de societati de valori mobiliare) a activului net al BVB, evaluat la 5 milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.