Business 7 Mai 2008 15:07
Jean-Franois Cirelli, directorul general al Gaz de France, mizeaza inca pe sprijinul Romaniei pentru a participa la proiectul gazoductului european Nabucco, motivele pentru care Turcia se opune acestei mutari fiind strict de natura politica, nu economica, scrie cotidianul francez Le Figaro, citat de NewsIn.
Aflat in vizita la Bucuresti in urma cu cateva zile, directorul general al Gaz de France a reiterat faptul ca doreste in continuare sa obtina o participatie la proiectul gazoductului european Nabucco, care va traversa Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, scrie cotidianul francez, care da ca sursa a gazului Iranul, nu Azerbaidjanul, asa cum prevede de fapt proiectul.

Estimat la un cost total de 5-6 miliarde de euro, acest gazoduct ar urma sa reduca, din 2012, dependenta Europei fata de gazul rusesc.

Turcia a refuzat accesul GDF in proiectul Nabucco din cauza ca Franta a recunoscut genocidul armean. "Am fost refuzati din motive politice, nu economice", a declarat Jean-François Cirelli.

In asteptarea vestii bune pentru Nabucco, GDF nu va face investitii "in replica". GDF nu doreste sa participe la construirea celuilalt proiect gigant, gazoductul South Stream, care ar urma sa lege Rusia de Italia incepand cu 2013.

Directorul GDF si-a exprimat bucuria pentru succesul celui de-al doilea operator energetic german, RWE, care a devenit al saselea partener in proiectul Nabucco. "Asta da mai multa credibilitate proiectului", a spus Cirelli in fata jurnalistilor romani si francezi aflati la Bucuresti.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.