Business 5 Mai 2008 02:44
Eximbank nu a depus actele necesare pentru a justifica cele 335 mil. lei pe care le-a primit de la stat Curtea sustine ca aceste date pot constitui „indicii ca reprezinta o deturnare de fonduri“

Banca de Export-Import a Romaniei, Eximbank, este suspectata de de­tur­narea unor fonduri in valoare totala de 294,1 milioane lei, bani acordati de Ministerul Finantelor Publice fara ca ban­ca sa prezinte actele necesare, conform raportului Curtii de Conturi pe 2006, depus in Par­lament in martie anul acesta. In 2006, Eximbank, detinuta in proportie de 95,374% de AVAS, deci de stat, a solicitat si a primit de la Ministerul Finantelor Pu­blice (actualul Minister al Eco­nomiei si Finantelor) suma totala de 334,9 milioane de lei pentru finantarea creditelor si a dobanzilor, insa a prezentat documente justificative pentru doar 12,17% din total, respectiv pentru 40,8 milioane lei.

Contactata de Gandul, Car­men Radu, presedintele Exim­bank, nu a precizat concret daca au fost depuse ulterior actele necesare aprobarii fondurilor respective, declarand doar ca inspectorii de la Curte desfasoara o ancheta „la fata locului“, verificand actele bancii. „I-am chemat la noi sa vina si sa verifice. Am respectat cadrul legal. Concluziile lor se bazeaza pe niste constatari rupte din context“, ne-a declarat ea.

Inspectorii Curtii de Conturi au subliniat in acelasi raport ca Eximbank a cerut de la stat fonduri suplimentare fara a tine cont de banii ramasi nefolositi din anul precedent, respectiv de gradul de utilizare a fondurilor, ceea ce a dus la „incasarea nejustificata de catre Eximbank SA a unor sume semnificative, fara a-i fi necesare pentru scopul pentru care au fost solicitate“, se precizeaza in raport.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.