Business 5 Mai 2008 02:16
Bugetul asigurarilor sociale s-ar putea confrunta cu un deficit de 3%, in 2009, spun reprezentantii Fondului Monetar International (FMI). Ministrul Muncii Paul Pacuraru contrazice, insa, cifrele si sustine ca pensiile ar putea fi majorate, din nou, in acest an. Pacuraru spune ca punctul de pensie va creste in noiembrie si nu de la 1 ianuarie 2009, daca bugetul va permite acest lucru.
Expertii Fondului recomanda autoritatilor de la Bucuresti sa se opuna in mod ferm initiativelor referitoare la reducerea TVA pentru alimentele de baza si la devansarea datei majorarii pensiilor, stabilita pentru luna ianuarie a anului viitor. Recomandarile sunt incluse in declaratia finala elaborata de misiunea FMI care a vizitat recent Romania pentru consultarile anuale referitoare la evolutia economiei.

Potrivit FMI, o eventuala reducere a cotei de TVA pentru anumite alimente, devansarea majorarii pensiilor si cresterea peste asteptari a salariilor in sectorul public sunt principalele riscuri semnificative la adresa stabilitatii macroeconomice a tarii, relateaza Rompres. Intre timp, Senatul a aprobat deja propunerea de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru alimentele de baza. In opinia expertilor FMI, costul fiscal al acestei masuri pentru intregul an ar putea urca la 0,5% din Produsul Intern Brut, in functie de anumite detalii de implementare. De asemenea, sugestia venita din partea partidelor politice importante de a devansa deja aprobata majorare a pensiilor, prevazuta pentru ianuarie 2009, ar reprezenta costuri de circa 1,5% din PIB, se precizeaza in documentul elaborat de FMI.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.