Business 2 Mai 2008 01:50
Producatorul suedez de mobila IKEA a amenintat ca va renunta la planurile de investitii de aproape 1,6 miliarde de euro din Polonia si ca le va redirectiona catre Bulgaria si Romania, potrivit cotidianului polonez Puls Biznesu, citat de Forbes.

Se pare producatorul suedez a recurs la aceasta modalitate de protest ca raspuns la limitarile legislative poloneze privind operatiunile desfasurate in cadrul marilor situri comerciale. In speta, Polonia a introdus o serie de schimbari legislative care au ca efect scaderea oportunitatilor de dezvoltare si a planurilor de investitii.

Un consultant de investitii al filialei poloneze a IKEA, Wojciech Dzwonkowski, a declarat ca aceste restrictii legislative afecteaza planurile de expansiune ale IKEA, mai ales pe cele care privesc localitatile Lodz si Poznan, evaluate la 300 de milioane de euro.

Initial, IKEA isi propusese sa deschida opt magazine si mall-uri in Polonia, fiecare valorand 200 de milioane de euro, potrivit informatiilor furnizate de Sofia Echo.

"Ne propusesem ca pana in 2015 sa deschidem inca opt noi magazine, la care se adauga alte sapte centre comerciale", a mai precizat consultantul.

In Bulgaria, IKEA si-a bugetat investitii pentru dechiderea a inca trei hipermarketuri in perioada 2009-2011.

Retailerul suedez de mobila IKEA a raportat, in primul an de pe piata romaneasca, vanzari de 87 de milioane de euro, peste asteptarile initiale care preconizasera un volum de vanzari de 40 de milioane de euro.

Pentru ultimele sase luni ale anului, compania se asteapta la dublarea vanzarilor, urmand ca in 2009 sa fie deschis un al doilea magazin IKEA in Romania, cel mai probabil in provincie.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.