Business 2 Mai 2008 01:42
Ratingul 'A1' pentru credite in valuta si calificativul 'Baa3' pentru titluri de stat ale Romaniei, cu perspectiva stabila, reflecta in continuare imbunatatirile economice si institutionale semnificative din ultimii zece ani, arata o analiza a agentiei de evaluare financiara Moody's.

Analistii de la Moody's Investors Service au afirmat ca ratingurile Romaniei sunt sustinute de progresul facut in implementarea reformelor economice structurale care au dus la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE) in ianuarie 2007. Calificativele Romaniei sunt sustinute, de asemenea, de datoria guvernamentala mica si de lichiditatea externa ampla, potrivit NewsIn.

Cu toate acestea, ratingurile guvernului reflecta si o serie de provocari legate de tranzitie, mai ales cresterea rapida a creditarii, deficitul de cont curent adanc si majorarea datoriei externe, potrivit Moody's.
"Calitatea Romaniei de a fi membra a UE a incurajat cresterea investitiilor si restructurarea microeconomica, generand o crestere economica mai solida si mai stabila", a afirmat autorul raportului, Kenneth Orchard, vicepresedinte si analist la agentia de evaluare financiara Moody's.

"Reformele structurale, facute mai ales in timpul procesului de aderare, politica monetara mai solida si datoria guvernamentala mica contribuie la sustinerea calificativelor acordate Romaniei", a adaugat Orchard.

Nivelul de dezvoltare economica al Romaniei este, insa, in continuare scazut comparativ cu tarile din Vestul Europei si va fi nevoie de cateva decenii pentru ca diferentele sa fie estompate.
"Va dura cateva zeci de ani pana cand se va astupa prapastia", precizeaza comunicatul agentiei de rating.

Ratingurile Romaniei sunt, pe de alta parte, scazute comparativ cu ale altor state membre ale UE, cu exceptia Bulgariei, potrivit analistului de la Moody's.

"Acest fapt este determinat de mai multe elemente, inclusiv politica fiscala inconsistenta, agenda inca ampla de reforme structurale si riscurile asociate tranzitiei abrupte si rapide a Romaniei, cum ar fi deficitul amplu de cont curent si cresterea rapida a creditarii", a explicat Kenneth Orchard.

Astfel de dezechilibre sunt agravate, cel mai probabil, de "natura pro-ciclica" a politicii fiscale guvernamentale, de majorarea frecventa a salariilor pentru angajatii publici si de cresterea mare a pensiilor, a mai spus Orchard.

Rectificarile multiple si frecvente ale bugetului anual indica o legatura slaba intre planificarea bugetara si dezvoltarea economica a Romaniei, potrivit Moody's.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.