Business 2 Mai 2008 01:40
Cresterea exporturilor si interesul consumatorilor din Europa Centrala ar trebui sa ajute multe tari din regiune sa depaseasca turbulentele de pe pietele internationale mai bine decat economiile mature din Occidentul bogat, ceea ce nu este, insa, si cazul Romaniei, arata o analiza a Reuters citata de NewsIn.

Incetinirea cresterii economice din Statele Unite si din zona euro se va resimti cu certitudine in tarile foste comuniste din Europa, mai ales in cele care au probleme cu deficitul bugetar sau cel extern.
Cele trei state cu cele mai bune evolutii din regiune - Polonia, Slovacia si Republica Ceha - sunt bine protejate, spun analistii, citati de Reuters.

Cresterea economica rapida si costurile relativ mici ale fortei de munca fac aceste tari mai atractive pentru investitori, iar aceste state beneficiaza si de finantari de miliarde de euro de la Uniunea Europeana care le ajuta in procesul de convergenta cu statele dezvoltate.

Creditarea ipotecara, desi in crestere exploziva, se deruleaza in general fara instrumentele derivate complexe care au generat daune de miliarde de dolari unora din bancile occidentale.

Cererea interna continua sa incurajeze cresterea economica fara sa creeze o spirala fragila a creditarii, iar piata principala pentru exporturile in crestere din regiune - zona euro - pare sa fi evitat pana acum efectele cele mai rele ale incetinirii cresterii economice din Statele Unite.

"Tarile europene emergente par a fi bine pozitionate pentru a depasi mai usor criza internationala", a spus un economist pentru Europa emergenta de la compania de cercetare si consultanta Capital Economics, Neil Shearing, citat de Reuters.

Un sondaj Reuters de saptamana aceasta a aratat ca analistii considera ca ritmul de crestere economica din Statele Unite este cel mai lent din ultimii cinci ani, intrucat consumatorii si-au diminuat cheltuielile, iar numarul de locuri de munca scade.

Comisia Europeana (CE), executivul Uniunii Europene, a afirmat luni ca in cele 15 state membre ale zonei euro, cresterea economica va incetini pana la 1,7% in acest an.

CE a revizuit in scadere si estimarile sale pentru cele mai mari economii europene, dar a adaugat ca in Polonia si in Cehia cresterea economica va fi in jur de 5%, atat in 2008, cat si anul viitor.

"Efectele turbulentelor financiare ar trebui sa ramana limitate, din cauza lichiditatii ample de pe piata si a cererii solide de locuinte, sustinute de cresterea ratei angajarii si a salariilor", a precizat CE, intr-un raport despre Polonia.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.