Investitiile in fonduri mutuale in Romania reprezinta doar 0,2-0,25% din Produsul Intern Brut (PIB), in comparatie cu cele din Europa Centrala si de Est, care depasesc 8% din PIB-ul zonei, ne-a spus Mihail Ion, presedinte si director Raiffeisen Asset Management. Acesta explica cum investesc fondurile mutuale, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Piata fondurilor mutuale din tara noastra se afla inca la nivel incipient, dar cu potential si perspective de dezvoltare.

“La nivelul la care suntem noi acum erau si aceste tari in 2001-2003. Aceasta piata ar trebui sa se dezvolte foarte mult. Vad un potential mare de crestere, al cresterii activelor financiare si mai multi oameni care se vor indrepta spre piata fondurilor mutuale”, ne-a explicat Mihail Ion.

Perspectivele de dezvoltare ale fondurilor mutuale in Romania se bazeaza pe aparitia unor factori care au generat o crestere in Europa Centrala si de Est si care, odata prezenti si in tara noastra, vor participa la cresterea acestei industrii.

“In primul rand, consolidarea stabilitatii macroeconomice si reducerea inflatiei va contribui la dezvoltarea fondurilor in tara noastra. Chiar daca acum dobanda este intr-o usoara crestere, in cativa ani se va vedea si un trend descendent”, ne-a explicat Ion.

In plus, “dezvoltarea sectorului institutional (fonduri de pensii, de asigurari) – creditori structurali ai economiei- care vor cauta alternative de plasament, vor contribui la cresterea pietei fondurilor mutuale”, ne-a mai spus acesta.

Un alt factor important tine de imbunatatirea semnificativa a legislatiei in ultimii cativa ani, aliniata la relgementarile legislative europene. “Modul in care investitorii sunt protejati in legislatia actuala si de toate verigile care concura la lansarea unui astfel de produs, arata clar ca falimentul unui fond mutual nu este posibil. Sigur ca se poate ca valoarea unui fond mutual sa scada conform evolutiei pietei, dar posibilitatea unor fraude sau pierderi majore este exclusa”, crede Mihail Ion.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.