Preferintele romanilor in materie de instrumente bancare de economisire par sa se indrepte acum spre certificatele de depozit. Ele ofera o dobanda fixa situata cu cateva puncte procentuale peste rata inflatiei, pe fondul scaderii dobanzilor.

Reducerea dobanzilor a fost insotita de o crestere a economiilor facute de populatie. Preferintele romanilor par sa se indrepte acum spre certificatele de depozit care ofera o dobanda, fixa situata cu cateva puncte procentuale peste rata inflatiei.

Dobanzile la depozite au scazut sub rata inflatiei, sau cum spun bancherii, au ajuns "real negative". Adica, daca ai bani in banca nu-i mai inmultesti deloc. Ce castigi din dobanzi, pierzi din cauza inflatiei. Singura consolare e ca daca-i pastrezi in banca pierzi mai putin decat daca i-ai tine in casa, "la saltea". Raiffeisen Bank a anuntat o rata fluctuanta a dobanzii de 6,5% pentru depozitele pe perioade de la o luna la un an ale persoanelor juridice si ale liberilor profesionisti. Tinta ratei inflatiei este stabilita in acest an la 7%.

SCENARII

Daca economisiti pentru a face o achizitie in viitorul apropiat, cea mai buna solutie este sa cautati depozitele cu dobanda fluctuanta, nivelul acestora fiind mai mare decat al celor cu dobanda fixa. De asemenea, pentru cei care economisesc in mod regulat si nu vor sa piarda timpul cu formalitati bancare, cardul ING pare o solutie eficienta. In prezent dobanda este de 10,5%, poate chiar cea mai mare de pe piata, iar contul este unul "la vedere". Aceasta inseamna ca puteti depune sau retrage oricand banii fara sa fiti penalizati. Singura conditie pentru a obtine aceasta dobanda este sa aveti in cont cel putin 7.000.000 de lei.

STRATEGII

Pe termen mediu se prevede o scadere a dobanzilor. Din acesta cont, banii de care sunteti sigur ca nu veti avea nevoie prea curand pot fi transferati periodic intr-un depozit cu dobanda fixa. Puteti face acest pas in momentul in care Banca Nationala anunta o noua reducere a dobanzii de referinta. Atunci este momentul sa mutati banii din contul cu dobanda variabila in cel cu una fixa, deoarece la scurt timp bancile opereaza de obicei reduceri ale dobanzii, urmand indicatia BNR.

O rata buna este oferita de certificatele de depozit cu discount ale BCR. Acestea au o dobada fixa de 9,5% pe termen de un an. Alegerea unei dobanzi fixe cat mai mari, pe termen lung are sens avand in vedere faptul ca pentru anul 2006 rata probabila a inflatiei se va situa la 4%-5% fapt ce ar permite bancilor continuarea scaderii dobanzilor.

CERTIFICATE

Chiar daca dobanzile au tot scazut, populatia nu si-a retras banii din banci. Dimpotriva, valoarea depozitelor si a certificatelor de depozit a crescut in februarie fata de prima luna a anului. Clientii prefera depozitele la termen, in defavoarea certificatelor de depozit, primele fiind de aproape 8 ori mai mari. Totusi, atractivitatea certificatelor se pare ca este in crestere. Acestea s-au marit cu 7%, adica de aproape doua ori mai repede decat depozitele.

NIVELUL DOBANZILOR A AJUNS FOARTE MIC

Nivelul actual al dobanzilor este unul foarte mic, apreciaza Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta BB & P. Baltazar considera ca alternativa pe care o are populatia este consumul. Banii din economii se vor constitui in avans pentru credite. Astfel, banii multi de pe piata vor avea ca efect cresterea inflatiei, iar pentru faptul ca cele mai multe produse cumparate prin credit sunt de obicei de import, va creste si deficitul comertului exterior.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.