Romanii vor sta mai mult timp la cozile din magazine si la cele din banci, dupa ce leul greu va intra in circulatie. Circulatia in paralel a actualului leu si a celui nou, incepand cu 1 iulie 2005 si pana pe 31 decembrie 2006, va crea probleme bancilor, comerciantilor si clientilor acestora. Aceasta pentru ca in sertarele presatatorilor de servicii si ale comerciantilor, respectiv in buzunarele clientilor, vor fi bancnote si monede atat ale actualelor insemne monetare, cat si ale noului leu.

De exemplu, pentru a plati o paine de 6.000 lei, adica 60 bani in noul leu, un cumparator ar putea utiliza o moneda de 5.000 lei si una de 50 bani, iar vanzatorul i-ar putea da rest trei monede de 10 bani si 1.000 lei. Destul de complicat pentru o mare parte a populatiei sa faca rapid calcule similare. Patronii buticurilor de cartier se tem de eventualele neintelegeri intre vanzatori si clienti. De asemenea, ei se tem de o scadere a vanzarilor in intervalele orare aglomerate, ceea ce va genera o scadere totala a vanzarilor. Depozitarea numerarului este o alta mare problema pentru comercianti, deoarece lacasurile din caselele de marcat destinate numerarului vor trebui sa gazduiasca ambele cupiuri si monede.

"Normal ca o sa se ingreuneze ceva procesul (n.r.: de derulare a tranzactiilor cu numerar in magazine)", afirma consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu. Totodata, acesta subliniaza ca timpul de desfasurare al tranzactiilor este problema comerciantilor, acesta fiind determinant pentru productivitatea acestora.

Varstnicii se vor adapta foarte greu

"Foarte greu va fi pentru persoanele varstnice (peste 65 de ani), care vor cheltui mult, confundand leul nou cu vechiul leu si toate preturile li se vor parea foarte mici. Nu vor realiza valoarea noilor bani", ne-a declarat psihologul Antoaneta Bugner. In acelasi timp, acestia se vor panica cand isi vor lua pensiile in noua moneda, deoarece suma li se parea foarte mica, precizeaza Bugner. Cei care nu vor avea probleme la efectuarea operatiilor cu cele doua monede sunt tinerii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.