Venitul companiei, Coca-Cola, a urcat cu 21%, pana la 7,38 miliarde de dolari. Din aceasta crestere, 9% a fost determinata de declinul dolarului fata de celelalte monede

Deprecierea dolarului a adus castiguri peste asteptari unor giganti americani, precum Coca-Cola si Google

Euro continua sa se aprecieze fata de dolarul american, iar ieri a atins un nou nivel-record. Desi analistii vad in devalorizarea monedei SUA un semn al perpetuarii problemelor economiei americane, companii ca Google si Coca-Cola si-au vazut profiturile crescand vertiginos in prima parte a acestui an, multumita deprecierii dolarului.

Cele mai recente rezultate financiare ale firmelor americane semnaleaza ca devalorizarea monedei SUA le protejeaza de efectele negative ale unei eventuale recesiuni economice. Companii ca Google, Coca-Cola si International Business Machines (IBM) au raportat profituri peste asteptari, in primul trimestru al acestui an multumita deprecierii dolarului in fata celor mai importante monede internationale. Euro a atins, ieri, un nou nivel-record fata de dolar, si era tranzactionat cu 1,5969 dolari.

In plus, analistii sunt de parere ca, in scurt timp, moneda comunitara va ajunge la cotatia de peste 1,6 dolari, in conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) da semne tot mai dese ca doreste sa majoreze dobanda de referinta. Dolarul a scazut cu 6,1% in fata principalelor sase monede din data de 31 decembrie pana in prezent, iar fata de euro a pierdut 8,3%.

Dolarul si-ar putea reveni pana la sfarsitul anului
Declinul dolarului a facut ca produsele americane sa fie mult mai ieftine peste hotare si in acelasi timp a dus la cresterea valorii exporturilor in momentul conversiei in dolari. Cresterea economica inregistrata de Europa, China si Brazilia o depaseste in prezent pe cea a SUA, ceea ce ajuta companiile, care isi obtin cea mai mare parte a veniturilor din aceste regiuni. Grupurile americane Coca-Cola si IMB au raportat, saptamana trecuta, profituri care au intrecut si cele mai optimiste estimari din partea analistilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.