Fondul suveran de investitii din Singapore (CIG) avertizeaza ca economia lumii este in pragul celei mai grave recesiuni din ultimii 30 de ani daca nu se iau masuri urgente. In timp ce rezervele monetare ale statelor sunt in continua scadere, lumea se afla in fata unei perioade de nesiguranta financiara accentuata, apreciaza presedintele GIC, Tony Tan, preluat de BBC.

Fondul a investit deja miliarde de dolari in mari banci occidentale, precum UBS si Citigroup, in incercarea de a le salva din situatia delicata generata de criza creditelor ipotecare.

Numai Citigroup, cea mai mare banca din Statele Unite, a anuntat pierderi nete de 5,1 miliarde dolari in primul trimestru din 2008, adica de 1,02 dolari/actiune. Printre planurile de restructurare ale institutiei financiare se numara si concedierea a aproximativ 9.000 de salariati.

UBS este institutia care a avut cele mai mari pierderi din Europa ca urmare a crizei creditelor declansata in sectorul american ipotecar cu grad mare de risc: 14,5 miliarde dolari.

Problemele acestor banci dar si ale rivalelor lor au dus la o volatilitate crescuta pe pietele financiare internationale si la inghetarea creditarii, pe masura ce institutiile financiare devin din ce in ce mai atente la riscurile existente.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.