Pe o strad din Bucureti, înesat cu sedii de ambasade, compania petrolier Lukoil joac atât rolul unei reprezentan e diplomatice în România, cât i al intrrii directe a resurselor ruseti în ara noastr.

Primul i cel mai vizibil investitor rus în România, Lukoil, îi crete afacerile fr prea mare vâlv. „Alekperov (Vagit Alekperov, preedintele Lukoil - n.r.) nu mi-ar ierta un conflict cu statul“, spune Constantin Tampiza, preedintele Lukoil România, amintind c prefer s nu se întâlneasc cu prietenii politicieni pentru a nu afecta imaginea companiei. Constantin Tampiza conduce Lukoil România de trei ani i se simte în relaiile româno-ruse ca „într-o familie în care prinii se ceart, dar copilul ine la amândoi“.

Sediul Lukoil România nu este unul modern, pentru c eful petrolului rusesc spune c reducerea costurilor este una dintre realizrile mandatului su. În ultima vreme, Tampiza se confrunt cu o problem: pierde IT-itii din companie. eful Lukoil România spune c „atunci când acetia pleac este o tragedie“, dar are pe birou „mai mult de 30 de CV-uri ale fotilor minitri din Republica Moldova i ale unor persoane de vaz de la noi“.

„Dac dependena nu îmi convine, renun la ea“

Constantin Tampiza crede c vizita preedintelui Putin a spulberat tensiunile, iar acum oamenii de afaceri români ar trebui s mearg la Moscova. „Dac, pân în 1990, România exporta masiv în Rusia, acum a pierdut aceast pia. Era o perioad în care orice birou din Moscova era fcut din mobil româneasc i m întreb de ce nu mai vd în capitala Rusiei vinurile româneti. Nu mai vorbesc de industria uoar, i chiar cea a petrolului, care înregistra o cifr de afaceri de un miliard de dolari, pe seama utilajelor pentru industria petrolier“, crede Tampiza.