Marja pe care bancile din Romania o folosesc pentru a calcula dobanda variabila la creditele ipotecare este cea mai mare din regiunea central si sud-est europeana. Datele adunate de Cotidianul de la cele mai importante grupuri bancare prezente in regiune arata ca institutiile de credit autohtone au o marja proprie de aproximativ trei ori mai mare decat cea practicata in tari precum Cehia, Slovacia sau Austria.

Mai mult, bancile din aceste tari au sisteme de calcul speciale care avantajeaza clientul. Bancile din Ungaria si chiar Serbia (tara cu o economie considerata mult mai putin sigura decat cea din Romania) utilizeaza numai rate fixe de dobanda.

Explicatiile bancherilor tin de realitatile economice din Romania, cu accent pe inflatia mai mare decat in alte tari, dar si de asa-numitele „costuri de reglementare“ care vizeaza in primul rand rezerva minima obligatorie impusa de Banca Nationala a Romaniei (BNR) bancilor comerciale. Oricum, realitatea este ca romanii platesc cele mai mari rate la credit, cel putin pentru variantele in euro.

In acest moment, in Austria, un credit ipotecar presupune plata unei dobanzi fixe de 6,25% pe an pentru primii trei ani de creditare, potrivit datelor furnizate de grupul Erste, una dintre cele mai importante prezente in regiune. Valoarea este foarte apropiata de cea din Romania, insa dobanda ramane fixa timp de trei ani fata de maximum doi ani in Romania.

Mai mult, pe piata autohtona exista banci cum ar fi Millennium, care ofera dobanzi fixe doar trei luni. Dupa expirarea perioadei cu dobanda introductorie, austriecii platesc o dobanda calculata prin formula EURIBOR (dobanda medie la euro) +1,5% fata de EURIBOR +3,5%, cat platesc in cel mai bun caz romanii. De altfel, sunt institutii de credit care adauga la dobanda medie europeana si 5,8 procente.

„Cu toate acestea, ratele in Austria sunt individuale, in functie de profilul de risc, garantii, volum, termen“, ne-au mai spus reprezentantii Erste Bank. In Romania putem vorbi despre dobanzi particularizate doar in cazuri izolate. Cehia ofera un sistem chiar mai personalizat. Clientul alege o perioada pentru care vrea sa plateasca o anumita dobanda fixa.